2024.03.28, Csütörtök

Zöld közösségi autómegosztó bevezetését tervezi Budapest

pestpilis.hu

2016.12.13. 09:38

Félezer új elektromos töltőhely létesül a fővárosban, ahol zéró emissziós személytaxi terjesztésére és egy szintén szennyezésmentes közösségi autómegosztó rendszer bevezetésére is javaslat készül.

Hirdetés

Az elektromobilitás elterjesztését célzó Jedlik Ányos Terv megvalósításáról írt alá együttműködési megállapodást a fővárosi önkormányzat és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A megállapodás eredményeként közel 250 töltőoszlop és 500 töltőhely létesülhet mintegy 600 millió forint értékben Budapesten - adta hírül az NGM.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester által aláírt dokumentum rögzíti, hogy a főváros biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket. Az NGM cserébe vissza nem térítendő támogatást nyújt mindehhez az önkormányzati töltőtelepítési program keretében. Az együttműködés keretében a felek közösen mérik fel a jogszabály-változtatási igényeket, továbbá közös koncepciót dolgoznak ki a kiépítendő töltőpontok helyének kijelölésére is.


További zöld megoldások a célkeresztben

A megállapodás szerint a főváros áttekinti a személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó rendeleteit, és javaslatot tesz a zéró emissziós járművek elterjesztésére a személytaxi szolgáltatásoknál.

Emellett javaslatot kell tennie egy zéró emissziós járművekre épülő közösségi autómegosztó rendszer (car-sharing) bevezetésére is.

Ezzel összhangban a főváros a közszolgáltatásokat ellátó járműpark esetében is megvizsgálja a károsanyag-kibocsátástól mentes járművek alkalmazásának lehetőségét.

Helyielektromos autóélhető élet