2024.06.24, Hétfő

Új funkciót kap a gyermekvárosnak helyet adó fóti Károlyi-kastély

MTI

2017.01.18. 17:11

A gyermekváros jövőre befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást, mert azt a kormány többé nem tömegszerű intézményekben kívánja biztosítani. A fóti gyermekek Hatvanba, Kalocsára és Zalaegerszegre kerülnek át.

A kormány szándékai szerint 2019-re már nem tömegszerű intézményekben történik majd gyermekvédelmi gondoskodás – közölte Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Fóton. A Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondták: megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kiváltják kisebb lakásotthonokra. Ez a kiváltási folyamat most eléri Fótot is.

Czibere ismertette, hogy a kormány szeretne szakítani azzal az 1950-es évekből származó gyermekvédelmi szemlélettel, miszerint az állami gondozottak számára a város határában, a helyi település lakosságától, társadalmától távol, egy külön telken külön társadalmat hoznak létre. Ezzel ellentétben akkor kapnak igazi életkezdési esélyt ezek a gyerekek, ha integrálják őket a társadalomba. A kormány a befogadó szemlélet érvényesítése érdekében a gyermekváros 2018 közepén befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatást. Hangsúlyozta, hogy a gyermekekről és az ott lévő 150 dolgozóról gondoskodni fognak.

Jelenleg négy gyermekvédelmi szolgáltatást biztosít a gyermekváros. Huszonnégy férőhelyen különleges ellátásban azok részesülnek, akik tartósan betegek, fogyatékosak és három évnél fiatalabbak, ez a tevékenység Hatvanban folytatódik. A speciális gondozást igénylő gyermekek esetében harminckét férőhely áll rendelkezésre, ezek két részre bontva Zalaegerszegre és Kalocsára kerülnek. Az említett két szolgáltatás mellett a kísérő nélküli kiskorúak, a menekült gyerekek ellátóhelyeként is működött az intézmény. A negyedik szolgáltatást, az utógondozói otthonokat nem érinti az átalakítás, mivel ezek nem a gyermekváros területéhez kötődnek.

Tuzson Bence elmondta, hogy a gyermekvárosnak eddig helyet adó Károlyi-kastély épületéhez illő funkciókat félmilliárdos felújítás után a lakossággal közösen szeretnék megtalálni.

HelyiFótgyermekvédelem