2024.04.18, Csütörtök

Jövő tavaszra teljesen megújul a Budai Vigadó

mti, magyarepitok.hu

2017.03.31. 10:05

A Hagyományok Házának épületében eredeti állapotának megfelelően helyreállítják a dísztermet, lefedik a belső udvart, és megújul a kupolatér.

Hirdetés

A munka közepén tart a Budai Vigadó felújításában a kivitelező Épkar Zrt., derült ki az épület sajtóbejárásán. A Hagyományok Házának otthont adó épület teljes körű rekonstrukciója és bővítése 2018 áprilisára fejeződik be.

Az 1899-ben átadott Budai Vigadó felújításának célja egyrészt a leromlott állapotának megszüntetése, másrészt az, hogy el tudja látni a Hagyományok Háza feladatkörét, melyben a Magyar Állami Népi Együttes, a Folklórdokumentációs Könyvtár és a Népművészeti Módszertani Műhely is működik.

A felújítás során többek közt megszüntetik az utólagos galéria-beépítéseket, megújul a kupolatér, helyre állítják a dísztermet (eredeti fotók alapján), lefedik a belső udvart, kiállító- és táncterem jön létre. A részletekről ebben a cikkünkben írtunk.


Komoly szakmai program társul a felújításhoz

A projekt anyagi hátteréről Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára számolt be a sajtóbejáráson. Az államtitkár kiemelte: az 5,5 milliárd támogatást nyújtó 2015-ös határozat után további több mint 1,5 milliárd forint támogatásról döntött a kormány, így mintegy 7,1 milliárd forint jut a beruházásra.

Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy nemcsak a házat szeretnék új köntösbe öltöztetni, hanem a működést is a legmagasabb szintre akarják emelni. Ennek érdekében az intézmény komoly szakmai programot tett le a kormány elé.

Hozzátette, a Budai Vigadó épületének felújítása illeszkedik abba sorba, amely érintette eddig a Pesti Vigadót, az Erkel Színházat, a Zeneakadémiát és a Várkert Bazárt. A 2014 óta eltelt időszakban összességében 422 milliárd forint értékben újított fel és épített kulturális intézményeket a kormány nemzeti forrás igénybevételével.

HelyiműemlékfelújításÉpkar Zrt.