2024.03.19, Kedd

Háromszáz négyzetméteres festmény került az óbudai parókia falára

MTI

2017.03.10. 09:49

A felújított református parókia tűzfalára készített alkotáshoz Kós Károly adta az ihletet a Színes Város Csoportnak.

Hirdetés

A budapesti tűzfalfestésekről ismert Színes Város Csoport háromszáz négyzetméteres festményt készített a református parókia falára, Óbuda-Békásmegyer önkormányzata és az Óbudai Református Egyházközség megrendelésére.

A munka Kós Károlyhoz való kapcsolódása kézenfekvő volt, hiszen az építész-festőművész tervezte az óbudai református parókiát 1909-ben. (A templomot, amihez a parókia tartozik, 221 éve szentelték fel, még II. József uralkodásának idején.) Az eredetileg Kós Károly tervei alapján elkészült falfestményt Veszeli Lajos festőművész gondolta újra.

fotó: MTI

Az alkotás megfestését komplex rekonstrukció előzte meg, amely kiterjedt a pincében történő ázás megszüntetésére, valamint a teljes körű hőszigetelésre is.

„A szokatlanul hideg téli időjárásnak köszönhetően későbbre tolódott a munka befejezése, a végeredmény azonban magáért beszél. Nagyon örülünk, hogy egyre több esetben van lehetőségünk komplex rekonstrukciós munkát végezni a dekorációs falfestések mellett” - mondta Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára.

HelyiÓbuda-Békásmegyerfestészettemplom