2024.06.15, Szombat
Két barnamedve érkezett a Budakeszi Vadasparkba
Budakeszi Vadaspark-Facebook

Két barnamedve érkezett a Budakeszi Vadasparkba

MTI

2017.03.15. 08:06

Romulusz és Tibor már birtokba is vették a számukra megújított medvekifutót.

A Veresegyházi Medveotthonból érkezett meg Romulusz és Tibor, a Móric nevű barnamedve helyére. Móricnak idő előtti elpusztult a párja, Vackor, s mivel az állatkertek és vadasparkok között nem lehet egykönnyen párt cserélni, ráadásul az összeszoktatás is nehéz folyamat, úgy döntöttek, visszaviszik Budakesziről eredeti otthonába, Veresegyházra.

Szabó Péter, a vadaspark igazgatója elmondta, hogy a medvekifutót megerősített biztonsági rendszerrel korszerűsítették, és vadonatúj, törhetetlen üvegbetétek elhelyezésével tették lehetővé, hogy a közönség akadálytalanul, szinte testközelből figyelhesse meg a medvéket.

fotó: Surányi Linda

A barnamedve az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálható. Teste 1-3 méter hosszú, tömege ennek megfelelően 100-800 kilogramm lehet. A barnamedve a gyakorlatban tipikus mindenevő. Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kilogramm élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal a vadaspark gondozói hetente egyszer egészítik ki a medvék étrendjét.

A barnamedvék leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot késik, így a csupasz és vak kölykök télen születnek meg. A fiatal egyedek 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is megérhetik.

BudakesziHelyiBudakeszi Vadasparkmedve