2024.07.21, Vasárnap

A cukorbetegség kezelését könnyíti meg a budaörsi rendelő fejlesztése

budaorsiinfo.hu

2017.04.26. 15:48

Új elektronikus eszközt szerzett be a Budaörsi Egészségügyi Központ. A viselhető mérőeszköz segítségével az orvosok akár egy héten át is követhetik a páciensek vércukorszintjét, így pontosabb képet kaphatnak annak változásairól.

A fél diónyi méretű vízálló, hasra szerelhető szerkezet naponta többször, egy hét alatt összesen csaknem 300 alkalommal méri meg és tárolja a páciens vércukorszintjét. A minden fájdalom nélkül rögzíthető és levehető eszközt ezután az orvos egy számítógéphez csatlakoztatja, majd a beteggel közösen értékelik ki az adatokat.

Dr. Gamal Eldin Mohamed, az intézet orvos igazgatója szerint a műszer nagy segítséget nyújt a helyes gyógyszeradagolás és a páciens számára legjobb életvitel kialakításában, így csökkenthető a beszedett gyógyszerek mennyisége és a cukorbetegségből adódó kockázatok. A rendszer minden 1-es típusú cukorbetegségnél hasznos lehet, és a 2-esnél is azok körében, akiknél problémát okoz a vércukorszint labilitása.

(illusztráció)

„Az eszköz használata alatt a páciensnek életviteli naplót is kell vezetnie, de ez nem újdonság a cukorbetegek számára” – tette hozzá dr. Ábel Tatjána, az intézet belgyógyász-diabetológus főorvosa. A napló segítségével nyomon lehet követni, milyen események (pl. táplálkozás, mozgás) hatására változnak a mért adatok. A műszer nemcsak a túl magas, hanem a túl alacsony vércukorszintből eredő kockázatok mérséklésére is alkalmas. Sok páciensnél a gyógyszerek hatására átmenetileg túl alacsony cukorszint jön létre, így agyi keringési zavar vagy szívritmuszavar, infarktus is kialakulhat. Mivel ez gyakran éjszaka következik be, a betegek sokszor nem is észlelik a rosszullétet. Ennek kiszűrésére is tökéletes eszköz a viselhető műszer.

„A cukorbetegség nagyon egyénfüggő, az egyénileg helyes életmód kialakításáig vezető tanulást ezért nem lehet megúszni” – magyarázta Ábel Tatjána. Ezt a tanulási folyamatot könnyíti meg és gyorsítja fel az új műszer, sőt, bevetése néha olyan betegeknél is indokolt lehet, akik már megtanultak együtt élni a betegséggel, hiszen mindenkit érhet olyan trauma – vagy éppen ellenkezőleg: kedvező irányú változás –, amely kihat betegségére és újbóli alkalmazkodást igényel.

BudaörsHelyiegészségügy