2024.03.28, Csütörtök
Népi, keleti és biedermeier ihletésű hímes tojásokat is bemutatnak Nagytétényben
Nagytétényi Kastélymúzeum-Facebook

Népi, keleti és biedermeier ihletésű hímes tojásokat is bemutatnak Nagytétényben

MTI

2017.04.07. 11:23

Az exkluzív húsvéti tárlat megnyitása mellett szombaton egész napos programmal, bábszínházi előadással, zenés gyerekjátékkal és tojásfestéssel várja az érdeklődőket a Nagytétényi Kastély.

Hirdetés

Délelőtt Arany János Pázmán lovag című balladájának feldolgozását láthatják a gyerekek a Maszk Bábszínház előadásában, majd a Tapsifüles zenekar várja hangszeres, zenés játékkal a közönséget. Délután kézművesekkel lehet tojásokat festeni, de természetes alapanyagú húsvéti lakásdíszek készítésére is lesz lehetőség a Levendula Játszóház és Műhely vezetésével. A programot kosztümös tárlatvezetés zárja.

Az eseményt kiegészíti az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott, április 8. és május 7. között megtekinthető Witz Éva hímes tojásai - Egy jelmeztervező másik élete című húsvéti kamaratárlat is. Witz Éva az Abigél című film jelmeztervezője volt, de számos filmnek, tévéfilmnek, színházi előadásnak a jelmezeit tervezte. Életművének kevéssé ismert, méltatlanul elfeledett fejezete, hogy 1979 és 2003 között mintegy 400 művészi hímes tojást festett, amelyekből 2005-ben 147 darabot ajándékozott az Iparművészeti Múzeumnak, amelyet néhány kivételtől eltekintve most a közönség is megtekinthet.

Az alkotó munkái között vannak népi és keleti ihletésű darabok, valamint a biedermeier és a szecesszió jegyében tervezett tojások is, de külön csoportot alkotnak a virágosak és az apró pettyekből komponált geometrikus díszítésű darabok. Igazi unikum a Hundertwasser tiszteletére festett darab. A művész jelmeztervezői életművét pár különleges tervrajz dokumentálja. A kiállítást szombaton Zsurzs Kati színművész nyitja meg.

HelyiKastélyhúsvétNagytétény