2024.06.15, Szombat

A klímaváltozás hatásainak kivédésén dolgoznak a Pilisi Parkerdőben

MTI

2017.05.16. 10:33

Az idei áprilisi hó és fagy a fiatalabb erdőkben okozott károkat, és az erdei infrastruktúrát rongálta meg.

A Pilisi Parkerdő Zrt. kedden közölte: a szeszélyes áprilisi időjárás hátterében álló globális klímaváltozási folyamatokra a társaság szakemberei lokális megoldásokkal készülnek.

Idén április 19-ére nagy mennyiségű csapadék, a magasabban fekvő területeken pedig hó és jégdara zúdult az erdőkre. A frissen kilombosodott fák levelei és hajtásai megsínylették a fagyot, az ágak nem bírták a hó súlyát, s eltörtek.

A 300-400 méter feletti területeken a hó megmaradt, és még a következő napokban is további hideg és csapadék következett. Bár most is keletkeztek károk, szerencsére azonban meg sem közelítik a 2014. decemberi ónos eső következményeit. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektáros terület mintegy negyedét, 15,8 ezer hektárt érintett az áprilisi tél, az érintett erdőterületek kétharmada természetvédelmi terület.

 

Az örökerdő-gazdálkodás lehet a megoldás

Az eddigi felmérések szerint a szakembereknek 150 hektáron kell közvetlen beavatkozást végezniük, ezekről a területekről a becslések szerint 1300 köbméter, elsősorban töréskár következtében sérült faanyagot kell kiszállítaniuk. A már lombosodó ágak még nehezebben viselték a hó súlyát, így a parkerdő úthálózatából összesen 250 kilométernyi erdészeti és turistautat kellett letört ágaktól, kitört fáktól megtisztítani.

A Pilisi Parkerdőnél a vágásos módszerről fokozatosan áttérnek az örökerdő-gazdálkodásra. Egy áprilisi fagyhoz és hóhoz hasonló időjárási anomália okoz ugyan kárt, de sokkal kevesebbet, mint a korábbi gazdálkodási formánál; mert az ilyen területeken együtt élő, többféle korú és fajú fából álló elegyes erdő önvédelme jóval erősebb - idézi a közlemény az áprilisi időjárás hátteréről Csépányi Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnökét.

Pilisi ParkerdőHelyifagykár