2024.04.20, Szombat

A szlovén főváros a Budafok kocsiszín mögé költözött

MTI

2017.07.25. 13:35

Egy XI. kerületi, eddig név nélküli tér a jó szlovén-magyar kapcsolatokra való tekintettel Ljubljana nevét vette fel.

Hirdetés

A Bükköny és a Sáfrány utca déli végénél lévő - a Budafok kocsiszín mögött található -, eddig névtelen közterület elnevezéséről a Fővárosi Közgyűlés június 21-i ülésén döntött.

A Ljubljana tér keddi névadó ünnepségén Ksenija Skrilec, Szlovénia távozó budapesti nagykövete, aki a névfelvételt kezdeményezte arról beszélt: törekedett rá, hogy közelebb hozza a szlovénokat és a magyarokat, ugyanis „még mindig alig ismerjük egymást, pedig évszázadok óta egymás mellett élünk”.

Az utcanév táblát Tarlós István, Zoran Jankovic és Ksenija Skrilec leplezte le. (MTI)

Zoran Jankovic, Ljubljana polgármestere hangsúlyozta, hogy a két főváros együttműködése napról-napra fejlődik. A feladat a baráti együttműködés kiszélesítése, hogy minél több turista forduljon meg a két ország között.

Tarlós István főpolgármester kijelentette: a szlovén és a magyar főváros kivételesen jó kapcsolatokat ápol, s az elmúlt évek szlovén hozzáállása és eredménye környezetvédelem területén példaként szolgálhatnak Budapest számára is. A tér elnevezésével jelzik, hogy Budapest a jövőben is elkötelezett a magyar-szlovén kapcsolatok továbbépítésében - mondta.

HelyiközterekÚjbuda