2024.06.24, Hétfő

Luxushotel születik a fővárosi Matild-palotából

tervlap.hu

2017.07.27. 16:51

A 115 éves neobarokk épület az ikerpárjához hasonlóan szállodává alakul.

A Marriott International és a török Özyer Group megállapodott a budapesti Klotild-palota ikerpárjának átalakításáról. A száz évvel ezelőtti népnyelvben Matild-palotának elnevezett épületben a Klotild-palotához hasonlóan szállodát hoznak létre.

A projektról beszámoló tervlap.hu szerint a palotában az első magyarországi The Luxury Collection hotel jön létre.

Mindkét szóban forgó palota az Erzsébet-híd pesti hídfője és a Ferenciek tere közötti területen áll, 1899 és 1902 között épültek Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. A neobarokk épületpár tükörszimmetrikusan helyezkedik el a híd előtt, a közöttük elhaladó Szabadsajtó úttal az Erzsébet-híd kapuját képezik. Hivatalosan mindkét épületet Klotild-palotának hívják, ám a köztudatban az északi - a Buddha Bár Hotelnek is otthont adó - épület Klotild-, míg a déli Matild-palotaként ismert.

A most épülő szálloda 130 szobát és lakosztályt foglal majd magába, és luxuséttermek is működnek majd az épületben, közöttük Belvárosi Kávéházként ismert Matild Café. A hotel várhatóan két év múlva nyílik meg a Dunára és a Gellért-hegyre is remek kilátással bíró épületben.

Helyiszállodaberuházásműemlék