2024.06.15, Szombat

Közösségi térként épül újjá a békásmegyeriek piaca

onkormanyzat.mti.hu

2017.09.01. 22:57

A régi piac helyén két év múlva elkészül a vadiúj csarnok, ahol akár 200 üzlethelyiség is elfér majd, s amelyet szökőkút és barátságos, zöld környezet tesz majd vonzóvá.

Megkezdődött az új békásmegyeri piac és közösségi tér kivitelezése. Az Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának beruházásában, kormányzati támogatás segítségével megvalósuló fejlesztés első lépése a korábbi vállalkozói piac bontása volt a Heltai Jenő téren, majd megtörtént a terület régészeti feltárása. Az új létesítmény építésére az önkormányzat augusztus 29-én a Market Építő Zrt-vel kötött szerződést, nettó 5 milliárd forint értékben.

A szeptemberben induló építkezés a volt vállalkozói piac helyén, egy 190 férőhelyes mélygarázs kialakításával veszi kezdetét, majd az új csarnoképület létrehozásával folytatódik. Az összes hasznos alapterület 11.000 m2, melyből az árusító terület körülbelül 3700 m2 lesz.

A tervek szerint a piaccsarnok egy részben fedett őstermelői piaccal, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltatói, vendéglátó funkciójú épületrészekkel épül, melyhez egy 2500 négyzetméteres, nyitott, árkádos terekkel lehatárolt, többfunkciós burkolt tér kapcsolódik. A közösségi téren változatos utcabútorok, szökőkút és növénykazetták teszik majd komfortosabbá a vásárlást.

Az üzletek száma függ a felmerülő bérlői igényektől, ezért végleges számadattal csak a kivitelezés végén lehet szolgálni, de előzetes számítások alapján elmondható, hogy akár 200 üzlethelyiség is kialakítható az új piac területén. A projekt várható befejezése 2019 ősz.

 

Az építkezés alatt is működnek az árusítóhelyek, de részben más helyszínen

Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a projekt során mind a vásárlók, mind a kereskedők szempontjából a kivitelezés a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon, ezért az építkezés ideje alatt ideiglenesen új árusítóhelyek létesültek a Pünkösdfürdő utca – Hatvany Lajos utca sarkán található területen. Ezen a területen összesen 83 darab, 6 négyzetméteres, acél szerkezetű, tömör fenyő burkolatú pavilon épült fel, július közepe óta helyet adva a korábbi vállalkozói piac bérlői, a tartós helyhasználók, valamint az őstermelők számára, mindezeken felül pedig további mozgóárusok is folytathatnak itt kereskedelmi tevékenységet.

A régi piaccsarnok épületében található üzletek a kivitelezés alatt végig maradnak a Heltai Jenő téren, mivel az ott található vállalkozások – várhatóan 2018 második felében – már közvetlenül az új csarnoképületbe fognak tudni átköltözni. Azok a szolgáltatások, szolgáltatóházak is elérhetőek lesznek a kivitelezés során a Heltai Jenő téren, melyek nem a piac területén helyezkednek el.

Helyiközösségi térMarket Építő Zrt.Óbuda-Békásmegyerpiac