2024.04.18, Csütörtök

Egymillió embert lát majd el Dél-Buda új kórháza

magyarepitok.hu

2017.10.25. 14:49

A több mint ezer ágyas centrumkórházban többek közt egy 200 ágyas baba-mama centrumot is létrehoznak a tervek szerint.

Hirdetés

Szerdán délután Budapesten sajtótájékoztatót tartottak a fővárosi szuperkórházak egyikeként megépülő dél-budai centrumkórházról. A XI. kerületi Szent Imre Kórházban szervezett eseményen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, a projekt élére Dr. Bedros Róbertet nevezték ki miniszterelnöki megbízottként. A Szent Imre kórház főigazgatójának feladata a beruházás koordinálására, a szaktanácsadás, valamint a kormányfő tájékoztatása lesz.

Balog Zoltán (bal oldalon) és Dr. Bedros Róbert (középen) a szerdai bejelentésen - fotó:magyarepitok.hu


Az eseményen tartott beszédében Balog Zoltán úgy fogalmazott, ilyen szintű kórház évtizedek óta nem épült Magyarországon. A miniszter arra is kitért, a Dobogó városrészben épülő kórház tervezése idén elkezdődik 2,2 milliárd forintból. A több mint 1000 ágyas kórház zöldmezős beruházásban épül fel: „Ennek értéke meghaladja a 100 milliárd forintot, de konkrét összeget nem mondhatunk a tervezés előtt” - fogalmazott a tárcavezető.

A politikus szavaiból az is kiderült, az új intézmény több mint egymillió embert lát majd el, miután Dél-Buda mellett az agglomerációt, vagyis Páty, Érd, Budaörs és Törökbálint lakosságát is kiszolgálja.

Balog Zoltán emlékeztetett, a fővárosban összesen három centrumkórház épül, ezek a nap 24 órájában minden sürgős esetet el tudnak látni. Egy negyedik centrumkórház is létrejön a későbbiekben Észak-Budán, de ez egyelőre csak távlati terv - tette hozzá a miniszter.

A korábban ismertetett tervek szerint a dél-budai építkezés mellett Észak-Pesten megkétszerezik a Honvédkórház kapacitását, Dél-Pesten a Nagyvárad téren építenek 1300 ágyas épülettömböt.


Miért zöldmezős beruházás a felújítás helyett?

A kinevezése bejelentése után felszólaló Dr. Bedros Róbert elárulta, a tervek szerint a dél-budai gyermekellátást is megoldja az új intézmény. Ehhez egy közel 200 ágyas baba-mama centrumot helyeznek el a dél-budai centrumkórházban a tervek szerint.

Korábbi felvetésekre reagálva a miniszterelnöki megbízott elmondta, a dél-budai és környékbeli igényeket azért nem a Szent Imre Kórház felújításával oldják meg, mert egy zöldmezős beruházással sokkal könnyebb egy legmodernebb 21. századi kórházat létrehozni, mint egy régi épületegyüttesben.

A főigazgató beszédében elárulta, az új intézmény építése mellett a Tétényi úti Szent Imre kórházat is fejlesztik. „A tervek szerint a gyógyvize is hasznosításra kerülhet, ami alkalmas lehet rehabiltációra, műtét előtti vagy műtét utáni kezelésre, valamint mozgásszervi, belgyógyászati betegségek kezelésére" - mutatott rá a szakember.

Helyikórházegészségügycentrumkórházak