2024.03.29, Péntek

Kitüntetést kapott az óriásnyulak csepeli megmentője

magyarmezogazdasag.hu

2017.10.26. 13:19

Közel ötven éve tenyészti az őshonos magyar fajtát Csicskár János, aki kitartó munkával nemzetközileg is jó hírnevet szerzett az óriásnyulaknak.

Hirdetés

Október 23. alkalmából a Földművelésügyi Minisztérium elismerő oklevelével tüntették ki a csepeli magyar óriásnyúl tenyésztőt, Csicskár Jánost – adta hírül a magyarmezogazdasag.hu a Kistermelők Lapja nyomán. Csicskár János már mintegy fél évszázada tenyészti a magyar óriásnyulat, egyetlen őshonos nemzeti nyúlfajtánkat, melynek ellenálló képessége, szaporasága kimagasló sok más fajtához képest.

fotó: Nényei Borbála

A cikk szerint János bácsi már kora gyerekkorában vonzódott a mezőgazdasághoz, de az 1950-es évek légkörében esztergályosnak kellett tanulnia. Amikor 1963-ban saját kezűleg felépítette csepeli családi házukat, mindjárt nyúlházat is emelt, s azóta is folyamatosan foglalkozik nyúltenyésztéssel. A ’70-es években már nemcsak a család húsellátása céljából, hanem eladásra és kísérleti célokra is tenyésztett nyulakat, évtizedeken keresztül tagja volt a helyi kisállattenyésztő szakcsoportnak.

Számos kiállításon vett részt, 1978-ban Brnoban aranyérmet nyertek a nyulai. Több hazai nagyhírű kiállításon is rendszeresen népszerűsítette a magyar óriás fajtát. Most, 86 évesen is jó egészségnek, testi és szellemi frissességnek örvend, melyet többek közt a kiskerttel, a jószágokkal való mindennapi munkának köszönhet.

 

Nemcsak tenyészti, népszerűsíti is a fajtát

Csicskár János még akkor is kitartott az óriásnyúl mellett, amikor a felvásárlók többet fizettek a fehér nyúlért, mint a színesért. Amikor az ezredfordulót követően a magyar óriásnyúl-állomány a kihalás szélére sodródott, Csicskár Jánosnak nagy szerepe volt abban, hogy a fajta mégis fennmaradhatott. A tőle származó nyulak határainkon túlra, többek közt Németországba és Spanyolországba is eljutottak, nagy megbecsülésnek örvendenek, öregbítve ezzel őshonos állatfajtáink és Magyarország jó hírnevét.

János bácsi szívesen osztja meg tenyésztői mesterfogásait, a maga által példamutatóan kialakított nyúlházában az érdeklődők több követni való jó ötletet, műszaki megoldást is láthatnak.

HelyiCsepelállattartás