2024.06.17, Hétfő

15 ezer négyzetméteres borközpont születik Budafokon

budafokteteny.hu

2018.01.30. 16:12

Az egykori Törley csarnokban és az Oroszlános udvaron megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a Kárpát-medence akár 400 pincészete is egy helyen mutatkozhat be.

Budafok-Tétény önkormányzata fejleszteni szeretné a Törley tér és a Savoyai Jenő tér között található úgynevezett Oroszlános udvart - írja a budafokteteny.hu önkormányzati híroldal. A terv egy Kárpát-medencei Borközpont létrehozása az udvarban található kétezer négyzetméteres egykori Törley-borcsarnokban, mely alatt téglaboltíves pince található. A Kárpát-medencei Borközpont létrehozása bemutatkozási lehetőséget teremtene 22-30 borvidék mintegy 3-400 pincészete számára.

A terület a főváros bornegyedévé kíván válni.

Az ingatlan tulajdonosa jelenleg Budafok-Tétény önkormányzata. Az udvar és az épületcsoport – a borcsarnokon kívül a kertet a volt Savoyai kastély két gazdasági épülete veszi körbe – felújításra szorul, de az épületek szerkezeti állapota jó, izgalmas adottságokat rejtenek magukban. Ráadásul az Oroszlános udvar feletti domboldalban fekszik a Savoyai-kastély maradványaira épülő egykori Törley-pezsgőgyár.

A kialakítható összes bruttó terület három szinten összesen 15 ezer négyzetméter, így az ingatlan alkalmas a Kárpát-medence borvidékeinek, borászatainak, borkultúrájának értékesítéssel egybekötött bemutatására. A csarnokban nagy létszámú rendezvények, konferenciák, kiállítások, árverések, versenyek, film- és tv-produkciók rendezését tervezik, sőt akár szállodai és éttermi funkciót is kaphat. Az egyéb épületekben a borász szakmai szervezeteknek adnak majd helyet, de megrendezhetők gasztronómiai és borászati tanfolyamok is.

HelyiturizmusborBudafokvárosfejlesztésborászat