2024.04.23, Kedd

Zászlós zebrákkal védekeznek a gyalogosok a baleset ellen

hvg.hu

2018.01.26. 12:04

A közlekedést biztonságosabbá tévő hordozható zászló ötlete futótűzként terjed az országban, különösen Pest megyében.

Hirdetés

Egyre több hazai településen látnak fantáziát a gyalogos-átkelőhelyek zászlóval történő biztonságosabbá tételében – számolt be a hvg.hu. A módszer lényege, hogy a gyalogosnak az út egyik oldalán meg kell ragadnia egy fényvisszaverővel ellátott zászlót, és ezzel a kezében biztonságosabban kelhet át az úton. (A zebra másik oldalán pedig vissza kell tenni a helyére a zászlót.)

A hvg.hu cikke szerint Pest megyében már Dunaharasztiban, Gyálon és Telkiben is működik zászló kereszteződés, de nemrégiben Gödöllőn, Vácott, Pomázon, Budakalászon, Pátyon, Tárnokon, Kartalon, Diósdon, Érden, Pilisvörösváron, Bagon, illetve Szentendrén is indult ilyen kezdeményezés.

A gyalogosok biztonságos átkelését segítő zászlók a polgármesteri hivatal előtti zebrán Gyálon (fotó: MTI)

Egy zászlótartó anyagköltsége körülbelül 1500 forint, egy zászló pedig mintegy 800 forintba kerül. A tapasztalatok szerint egy helyszínen elegendő lehet négy zászló és egy-egy tartó az út két oldalára. Vagyis egy zebrát hozzávetőlegesen 6200 forintból lehet ily módon biztonságosabbá tenni.

 

Az összes kereszteződés zászlóssá tennék

A hvg.hu egy másik cikke említi, hogy az igen forgalmas 10-es út által átszelt Pilisvörösváron igen nehéz a gyalogosok dolga, ha át kívánnak kelni az út egyik oldaláról a másikra, éppen ezért a Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület az összes helyi zebrához és két buszmegállóhoz is szeretne zászlókat tenni. Az egyesület tagjai szabálykövető módon először a Magyar Közút hozzájárulását kérték, és amennyiben ezt megkapják, kezdik is a telepítést.

Helyigyalogos közlekedésGyálPilisvörösvár