2024.03.29, Péntek

Régóta várt fejlesztés indul Óbudán

mti

2018.02.01. 13:24

Az Árpád Gimnáziumot hat évtizede fosztották meg a tornatermétől, egy 157 millió forintos beruházás végleg megoldja a problémát.

Hirdetés

Új tornatermet alakítanak ki az Óbudai Árpád Gimnáziumban. Az állami forrásból fedezett 157 millió forintos projektről Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter és a Tarlós István főpolgármester számolt be.


Sportos iskola kapja a fejlesztést

Varga Mihály elmondta, a nagy múltú iskola az ötvenes évektől társbérletre kényszerült, meg kellett válnia aulájától és egyik tornatermétől is. „Ez egy olyan, a sport terén kiemelkedő intézmény esetén, mint az Árpád Gimnázium, nagy veszteséget jelentett” – fogalmazott a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője.

A tárcavezető szavaiból kiderült, a diákok, a tanárok, a szülők és az öregdiákok az önkormányzattal együtt keresték a megoldást. A kormány tavaly év végi döntése erre az igényre mondott igent.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban, szintén részben kormányzati támogatásból, energetikai felújítást hajtottak végre az épületben. A miniszter az Óbudán végrehajtott további fejlesztésekre is kitért, megemlítette a Kandó Kálmán 3,5 milliárd forintos, illetve a Márton Áron Kollégium 2,5 milliárdos felújítását, a békásmegyeri piac rekonstrukcióját, valamint a Mészkő park kialakítását.


Tizenkétezer diák tanul a kerületben

Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a gimnázium egykori tanulója úgy fogalmazott, az 1902-ben létrehozott iskolát az 1950-es években "kiforgatták a vagyonából és csak vendégként" működhetett az épületben. Ekkor ugyanis technikumot költöztettek ide, a tornaterem helyén pedig előadótermet alakítottak ki. Az intézmény végül 2005-ben kapta vissza az épületet, az előadóterem pedig most visszanyerheti eredeti funkcióját.

A tájékoztatón Tamás Ilona, az Észak-budapesti Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a III. kerületben 26 intézményben mintegy 12 ezer diák oktatását biztosítja az állam évente mintegy 8 milliárd forintból.

HelyitornateremÓbuda