2024.04.19, Péntek

Ilyen lesz a megújuló Szerb Egyházi Múzeum

MTI

2018.03.22. 14:07

A szentendrei intézménynek nem csak az épülete, hanem az állandó kiállítása is megszépül összesen 465 millió forintból.

Hirdetés

A kormányzat 465 millió forintos támogatásából felújítják a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum épületét és állandó kiállítását - mondta el Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a helyszínen.

Ásztai Bálint építész arról beszélt, hogy a felújítással egy múzeumi előtér is létesül és méltó helyre kerül végre a gyűjtemény. A fejlesztés részeként ideiglenes kiállító- és rendezvényteret is kialakítanak. Vukovits Koszta gyűjteményvezető, művészettörténész-muzeológus elmondta, hogy egy komplex program valósul meg, amely érinti a múzeum több terét, de a leglátványosabb a kiállítótér megújulása lesz, amely egy klasszikus egyházművészeti kiállítást foglal magába beépített interaktív elemekkel és modern kiállítástechnikai eszközökkel.

A múzeum látványterve - még több kép a Stoa Studio honlapján érhető el

 

Szentendrén a 17. század óta él szerb közösség

Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere azt mondta, hogy a város életében a szerbek és a szerb kultúra különleges helyet foglal el, mivel a 17. században betelepült közösségek nemcsak felemelték és újraélesztették a várost, hanem meghatározó szerepet játszanak a város életében is.

A szentendrei múzeum a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye intézményeként létesült 1964-ben. Gyűjteményének alapját a szentendrei püspöki kincstár képezte, majd olyan további műalkotásokkal gyarapodott, amelyek évszázadokon át az egyházmegye templomainak használatában álltak.

SzentendreHelyiépületfelújításmúzeum