2024.03.19, Kedd

Négy lakrészes vendégházzal gyarapodott Szentendre művésztelepe

MTI

2018.03.21. 15:11

Mintegy 136 négyzetméteres új ház várja ezentúl az alkotni és pihenni vágyó művészeket.

Hirdetés

Új vendégházzal gazdagodott a Szentendrei Régi Művésztelep. A művészek további kibontakozásának és együttműködésének elősegítése érdekében létrehozott épület 113,5 millió forintból valósult meg - közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). A négy, egyenként csaknem 34 négyzetméteres lakrészben szoba, fürdőszoba, előszoba és konyha található, a kivitelezést a budapesti Bitu-Bau Építőipari Vállalkozó Kft. végezte.

A Szentendrei Régi Művésztelep új vendégházát Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára adta át, az eseményen köszöntőt mondott Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere és Bereznai Péter festőművész is.

Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára (j), Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP) polgármester (j2), Bereznai Péter festőművész (b2) és Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója (b)  átvágja a nemzeti színű szalagot a Szentendrei Régi Művésztelep új vendégházának átadásán (fotó: MTI)

 

A tavasz új kiállítást is hoz a művésztelepre

A vendégház átadását követően nyílik meg Bulecza Gábor és Veres Ágota kárpátaljai festőművészek Élet-jelek című kiállítása. Mindkét alkotó munkái az Európában nagy hagyománnyal rendelkező lírai absztrakt vonulattal rokoníthatók, de mindkettejükre hatással van szülőföldjük festői hagyománya is. Veres Ágota belső világát festi meg, míg Bulecza Gábor impresszióin átszűrve a mikroszkópokkal érzékelhető sejtszintű organizmusokat tárja a nézők elé.

Az Élet-jelek című kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Hóvári János, a MANK főigazgatója, valamint Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. A tárlatot Matl Péter szobrászművész nyitja meg. A kiállítás március 30. és április 2. közötti időszak kivételével április 15-ig tekinthető meg.

 

Szentendrén közel száz éve működnek a műtermek

A Szentendrei Régi Művésztelepet 1926-ban a nagybányai hagyományokat követő festőművészek hozták létre. Az alapítók hamarosan a római iskola hatása alá kerültek, és a párizsi konstruktivizmus is korán gyökeret eresztett a városban. A művészek 1927-ben vehették birtokba a szentendrei Pagony egyik szögletét, és építhették, illetve toldozgathatták műtermeiket. Ezek helyére a kulturális kormányzat 1972-ben tizenkét, csak nyáron használható műtermet építtetett. A műtermeket a kellő karbantartás hiánya miatt 2012-2013-ban újította fel a MANK és minden évszakban használható 12 műtermet alakítottak ki.

SzentendreHelyiMűvészet