2024.04.19, Péntek

Kiderült, mi minden épül a Déli pályaudvar rozsdaövezetében

magyarepitok.hu

2018.04.24. 10:16

A beruházás a Déli pályaudvar sinei fölötti átjárókkal az eddig elválasztott XII. kerület és I. kerület közötti közlekedést is megteremti.

Hirdetés

Lezárult a Déli pályaudvar használaton kívüli területeinek fejlesztését célzó tervezői közbeszerzés. A Közbeszerzési Hatóság hirdetménye szerint az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. nettó 980 millió forintos szerződéses értéken végzi el a sport és szabadidős célú beruházás tervezői feladatait.

A projekt a harmadik ütemét képezi a Testnevelési Egyetem átfogó fejlesztésének, melyről Gyetvai Árpád, a beruházásért felelős programiroda vezetője ebben az interjúban számolt be lapunknak. A cikkből kiderült, a harmadik ütemben 20 hektáros szabadidős övezet alakul ki Buda szívében, mely kiváltja a pályaudvar romos területeit, ugyanakkor nem korlátozza a vasúti közlekedést.


340 parkolóhely is létrejön

A most megjelent hirdetmény többek közt az alábbi épülő elemekről számol be a koncepciótervre hivatkozva:

  • 5900 négyzetméteres jégcsarnok,
  • 6600 négyzetméteres multifunkciós csarnok,
  • 12000 négyzetméteres apartmanház,
  • tenisz, streetball, futsal, extrémsport és golf pályák, továbbá gyermek sípálya,
  • játszótér,
  • futókör,
  • falmászó központ.

Ugyanakkor a korábbi híreknek megfelelően mélygarázsok (298 személygépkocsi és 42 busz részére), támfalak, zajvédő elemek és gyalogos hidak is szerepelnek a tervek között. Utóbbiakra azért van szükség, mert a Déli pályaudvarhoz vezető sínek jelenleg teljesen elválasztják az I. kerületet (Naphegy) és a XII. kerületet (TE környéke): a térségben a Márvány utca és a Hegyalja út között nincs lehetőség az átkelésre.

A hirdetmény mindezek mellett a bontandó létesítményeket is részletezi. Eszerint vasúti műtárgyakat, vizsgáló peront, vágányokat, és felsővezetéket is kell bontani, valamint kármentesítést is kell végezni a majdani kivitelezőknek.

HelyisportberuházásokDéli pályaudvar