2024.04.20, Szombat

Újjászületett Nagykovácsi klasszicista kastélya

mti, cserkesz.hu

2018.05.28. 09:58

A cserkészszövetség az ingatlanon rendezvényközpontot alakított ki, ahol egyebek mellett képzéseket, nemzetközi konferenciákat és cserkésztalálkozókat tartanak.

Hirdetés

Átadták a felújított Teleki-Tisza-kastélyt a Pest megyei Nagykovácsiban. Az 1840-ben épült kastély előbb a Teleki, majd a Tisza család tulajdonában volt, az 1880-as években Benedicty József tervei alapján átépíttették. A második világháború után államosították, 1958-tól pedig erdészeti nevelőotthonként működött. A kastélyt és parkját 2013-ban kapta meg a Magyar Cserkészszövetség; a felújításra 2,5 milliárd forint támogatást biztosított a kormány.

 

Így nézett ki a felújítás előtt a kastély - cserkesz.hu


A szövetség honlapjának korábbi beszámolója szerint az erősen leromlott állapotú épületen és melléképületein 2016 áprilisában kezdődtek el a munkálatok. Ennek során elbontották az 1945 utáni ráépítések egy részét a műemléki kutatás által feltárt régi melléképületekről. Ezt követte a történeti értéket képviselő épületek felújítása. A cserkészszövetség az ingatlanon rendezvényközpontot alakított ki, ahol egyebek mellett képzéseket, nemzetközi konferenciákat, cserkésztalálkozókat tartanak.

 

fotó: MTI

A vasárnapi átadón részt vevő Orbán Viktor azt hangsúlyozta, a kormány és a Magyar Cserkészszövetség közös értékalapon áll. „Közös célunk olyan fiatalok nevelése, akik hisznek a magyarságot ezer éve megtartó értékekben, és a jég hátán is megélnek” – fogalmazott a miniszterelnök. "Nekünk természetes, hogy családban, hazában és az egymásért kiálló bajtársias szövetségben gondolkodunk. Hiszünk a magyarok határokon átívelő összetartozásában, valljuk, hogy a nemzet nem kitaláció, hanem egy élő közösség.”

HelyiNagykovácsiműemlékfelújításkastélyfelújítás