2024.03.29, Péntek

Drónokat vethetnek be a mentősök Budapesten

mti

2018.06.13. 17:10

A gyorsan célba érő robotrepülők defibrillátort vihetnének balesetek helyszínére, a program a jövő év elején indulhat el Budapesten.

Hirdetés

Mentődrónokat állítanának üzembe a fővárosban – fejtette ki a sajtónak Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) elnöke. Az egészésgügyi vezető a Főpolgármesteri Hivatallal egyeztetett arról, hogy külföldi példák alapján táv- vagy önvezérlésű kisrepülőkkel érjék el gyorsabban vészhelyzetekben a főváros lakóit.

A drónok laikus segítők által is használható defibrillátor-készüléket hordanának magukkal. A szerkezetek nem helyettesítenék a mentőautókat, csupán addig játszanának fontos szerepet, amíg a lassabban kiérkező járművek el nem érnék a célpontot.

 

Akár 2019 elején is szolgálatba állhatnak az első mentődrónok

Csató Gábor elmondta: a drón a defibrillátort 3-4 perc alatt az életmentés helyszínére tudja juttatni, és a 10 kilométeres repülési hatótávolságot figyelembe véve 3-4 ilyen szerkezettel le lehetne fedni Budapestet. A főigazgató szeretné, ha az új típusú mentőszolgáltatás pilot-programja a jövő év elején is elkezdődhetne.

Nemrég Pilisszentkereszten tartottak több napos találkozót hat ország mentődrónos szakemberei, melynek során próbarepüléseket is végeztek.

Helyidrónmentőszolgálatéletmentés