2023.04.01, Szombat

Így néz ki a főváros 40 milliárdos energetikai beruházása

mti

2018.06.06. 08:00

Három év alatt 51 kilométernyi vezeték épül meg, több tízezer belvárosi lakást juttatva távhőhöz.

Hirdetés

Az Erzsébet hídon átmenő távhővezeték kiépítésével megkezdte a Főtáv Zrt. a budapesti belváros bekapcsolását a távfűtésbe. Mitnyan György, a társaság vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót a kéménymentes belváros elnevezésű programról, mely a meglévő vezetékhálózatot bővíti.


Az első ütem tavasszal zárul

A vezérigazgató hangsúlyozta, a távfűtés szélesebb körű használata érzékelhetően csökkentené a légszennyezettséget Budapesten.

A számítások szerint 10 ezer gázfűtéses lakás távhőre állítása évente mintegy 6400 tonna szén-dioxid, valamint 11 tonna egyéb káros anyag kibocsátását akadályozná meg.    

A tervek szerint a Főpolgármesteri Hivatal V. kerületi épületében az idén decemberben elindulhat a távfűtés. Az első lépésben csaknem 5 milliárd forintos beruházás jövő tavaszi teljes befejezése után újabb belvárosi fogyasztók kapcsolódhatnak rá a fővárosi távhővezeték-rendszerre.


Az állatkert és a Puskás is bekapcsolódik

A következő lépésben 2022-re összekötik a külvárosi területeken található szigetszerű hőkörzeteket, az így létrejövő gyűrűből pedig elérhető lesz az V., VI., VII. és VIII. kerület egy része. „Mindezek eredményeként több tízezer belvárosi lakás csatlakozhat a fővárosi távhőhálózatra” - ismertette a vezérigazgató.    

Az ehhez szükséges 51 kilométernyi vezetékpár 2021-ig megépül, a kapcsolódó létesítményekkel együtt a becsült költség nettó 40 milliárd forint. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a fejlesztést uniós és saját forrásból finanszírozza majd a távhőszolgáltató, és ez az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb fővárosi energetikai beruházása lesz.    

A tervek között szerepel újabb középületek ellátása is, csatlakozhat a rendszerhez a többi között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a városligeti múzeumok, valamint a Puskás Ferenc Stadion és a környékén található ingatlanok.

Helyitávhő