2024.03.29, Péntek

Mexikóba repít hétvégén a Bartók Béla út

orientpress.hu

2018.09.15. 08:00

A Bartók Boulevard szervezésében megrendezésre kerülő ElevenŐsz szórakoztató és gasztronómiai programokkal várja az érdeklődőket.

Hirdetés

A szeptember 14-16-ai hétvégén a Bartók Boulevard-t menedzselő Kulturális Tizenegy Egyesület immár nyolcadik alkalommal rendezi meg az utca ünnepét, most a Magyarországi Mexikói Nagykövetséggel együtt. Az ElevenŐsz a Bartók Boulevard-on reggeltől késő estig igazi mexikói fieszta hangulattal várja az itt élőket, dolgozókat és mindenkit, aki szereti a sokszínű nagyvárosnak ezt az egyedi arculatú, újjá formálódott kreatív főutcáját - írja az orientpress cikkében.

Ami várható a hétvégén a Bartók Béla úton: kiállítások, workshopok színesítik a látogatók lelkét. Tüzes táncelőadások, koncertek mozgatják meg a testet. Fűszeres ételek, édességek perdítik táncra az ízlelőbimbókat. Elcsendesedve, filmek és történetek mesélnek még nekünk Mexikóról. Magyar kiállítása jegyében Frida Kahlo szellemiségét is megidézik - áll a Kulturális Tizenegy Egyesület közleményében.

Mexikó nincs is olyan távol


Fiesztára, egyben ismerkedésre és megismerésre hívnak a szervezők. Egy más, mégis oly ismerős kultúra közvetlen közelről, szemtől szembe megismerésére.

"Hagyd, hogy megérintsen az életteli életérzés, hogy Mexikó karakteres színei, formái, ízei, a fiesta hangulata keveredjen az ősz illataival. Az ElevenŐsz a modern és a tradicionális Mexikó sztereotípiák nélkül: építészet, design, gasztronómia, művészet és kultúra a Bartók Boulevard galériáiban, üzleteiben, kávéházaiban, éttermeiben, kreatív műhelyeiben."



Frida Kahlot, Mexikó egyik legmeghatározóbb művészét és leghíresebb nőjét is megidézi a fesztivál egy színházi előadás, workshopok és a Nemzeti Galéria kitelepült Frida Kahlo tematikájú eseménye. A fesztivál kiállításain olyan mexikói művészek mutatkoznak be, mint

  • Mario Palacios Kaim, aki a fémművészet mestere, hazánkba ezüstoxid műveit hozta el.
  • Keith Dannemiller észak-Amerika szerte elismert fotóriporter, aki utcajelenetekkel dokumentálta Mexikót.
  • Manuel Delaflor vizuális művész és filozófus digitálisan manipulált portréival teremt csodavilágot.
  • Alejandro Dorantes kiállítása világkörüli utazásra ösztönöz minket.
  • ing. Luis Montero munkáját a maja legendák inspirálták, festményeivel és mandaláival is találkozhatunk.
  • Ivonne Kennedy alkotásaiban az építészet és az absztrakció csúcsosodik ki.
  • Luis Barragán építész és mérnök – aki befolyásolta a kortárs építészetet vizuálisan és koncepciójában is – designmunkái.

A mexikói témájú és Frida ihlette workshopokba gyerekek és felnőttek is bekapcsolódhatnak: fejdíszeket, kitűzőket, mexikói ékszereket, saját ökoszatyrot, babát készíthetnek, vagy kiélhetik a bennük rejlő feszültséget a Piñata-val. Folytatódik a Bartók Béla út virágosítása is.

Még több zene és tánc várható

Daniela Hernandez Faith magyar származású mexikói táncosnő, valamint Mario Palacios Kaim – kiállítása mellett – egy művészeti előadással is elkápráztat minket. A zenei palettáján hallgathatunk igazi Mariachi zenét, az Ellas-duo unplugged mexikói dalestjét Chavela Vargas Costa Rica-i énekesnő dalaiból, vagy a MagyarVista Social Club dalait. A Perkaland során pedig saját ütős élményeket szerezhetünk.

A Bartók Boulevard vendéglátóhelyei mexikói sütemény, étel, grill, kávé specialitásokkal készülnek és részt vehetünk egy igazi Fiestán is vagy készíthetünk csokoládécsodákat. A forgatagtól elfáradva beülhetünk egy csendes helyre, ahol filmek és történetek, mesék elevenítik meg még nekünk Mexikót.

Részletes programok a rendezvény honlapján olvasható.

HelyiBudapestkultúrakoncertrendezvénygasztronómiaÚjbuda