2024.04.19, Péntek

Így újul meg a fővárosi Duna-part

mti, magyarepitok.hu

2018.11.15. 16:05

Az elfogadott építési szabályzatok a pihenést és sportolást szolgáló partszakaszok kialakítását támogatják Csepel, Ferencváros és a belváros területén.

Hirdetés

Az V., a IX. és a XXI. kerületi Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokat fogadott el a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők 20 igen szavazattal, 1 ellenében, 4 tartózkodás mellett támogatták a szabályzatokat. 


A Soroksári-Duna mindkét partja megújul

Az elfogadott előterjesztés a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepció megvalósítását támogatja. A Duna-parti építési szabályzat most tárgyalt üteme az V. kerületre (belváros), a IX. (Ferencváros) és a XXI. (Csepel) kerületre vonatkozik,

a Duna-menti területek funkcióbővítését és a barnamezős (korábbi funkciójukat elvesztett, kihasználatlanul romosodó) területek hasznosítását célozza.

A szabályzat ennek eléréséhez támogatja a IX. kerület Soroksári-Dunától északra lévő területének funkcióváltását, a terület megújulását, valamint a Soroksári-Duna túlsó partján, a Csepel északnyugati részén városi park kialakítását.

További kitűzött cél a Duna természeti adottságai kihasználásának erősítése, amelyet az építési szabályzat a XXI. kerület folyóparti területein kijelölt zöldterületek és erdőterületek révén támogat. 


A városi hajózás is célkeresztben  

A Duna-partok elérhetőségének, közcélú hasznosításának megteremtéséhez az alábbi kiemelt elemeket jelöli a terv:

  • gyalogos, kerékpáros bejárhatóság biztosítása;
  • a rekreációs, turisztikai és sportolási lehetőségek megteremtése; 
  • a látogatott partszakaszok hosszának további növelése.

A koncepció mindezek mellett fontosnak tartja a Duna mint vízi út jobb kihasználását és a városi hajózás fejlesztését, amelyet kikötő létesítésére alkalmas partszakaszok kijelölésével támogat a terv.


Két további projekt már sínen van a fővárosban

A Duna-part belvárosi megújulásáról már tavaly nyáron is írtunk, ekkor számolt be a projekt tervezését elnyerő cég a Kossuth tér és a Fővám tér közötti gyalogos sétány kialakításáról.

Ugyanakkor a budai oldalon is alakul a Duna-part hasonló célú fejlesztési koncepciója, szintén tavaly nyáron jelent meg az ezt szolgáló tervpályázat.

HelyiCsepelközparkFerencvárosbarnamezős beruházásokzöldterületek