2024.05.08, Szerda

A töredékére csökkent Kemence középületeinek villanyszámlája

onkormanyzat.mti.hu

2018.12.30. 13:06

Energetikai korszerűsítést végeztek a település négy intézményében, a projekt legjelentősebb része az összesen 106 darab napelem panel telepítése volt.

Megtörtént az energetikai korszerűsítés Kemence közintézményeiben: a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 66,6 millió forintos támogatásából sor került napelemek telepítésére, a homlokzati- és padlásfödém hőszigetelésére, valamint nyílászáró cserére. A négy épület, melyen mindezt elvégezték, a következő:

  • az Idősek Otthona,
  • a Napköziotthonos Óvoda,
  • az Általános Iskola
  • és a Polgármesteri Hivatal.

A beruházás eredményeként éves átlagban 26 900 kWh villamosenergiát állítanak elő helyben, ami a jelenlegi felhasználás háromnegyedét teszi ki, vagyis az éves villanyszámla ezeken a helyeken a korábbi töredékére csökken majd. A nyílászárók cseréjének és a hőszigeteléseknek köszönhetően a földgáz felhasználás közel 630 GJ-lal (hozzávetőleg 18 500 m3-rel) csökken, ami szintén 75% közeli csökkenés. Az üvegház hatású gázkibocsátás pedig évi 35 tonnával csökken.

A projekt keretében a négy helyszínen összesen 106 db napelem panel került telepítésre. A napelemek által előállított egyenáramot 4 db inverter alakítja át váltakozó árammá, összteljesítményük 28,2 kVA. A napelemeket az összes helyszínen tetősíkban telepítették. Új ablakokat, ajtókat építettek be, s minden homlokzat új, a 2020 utáni követelményeket is kielégítő hőszigetelést kapott. A négy épület nemcsak energetikailag, hanem esztétikailag is megújult.

Helyiközépületek energetikai korszerűsítéseKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Kemence