2024.04.25, Csütörtök
Húsz józsefvárosi lakást újítanak fel hajléktalanok számára
google.com/maps

Húsz józsefvárosi lakást újítanak fel hajléktalanok számára

MTI

2019.01.24. 11:08

A 100 millió forintos program keretében hosszú távú megoldást kívánnak nyújtani a most még utcán élőknek.

Hirdetés

Húsz önkormányzati bérlakást hoznak lakható állapotba a Kőbányai út józsefvárosi oldalán, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek. A lakások felújításáról szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés, a program ezen részét 35 millió forint európai uniós és állami támogatásból finanszírozzák.

A főváros a húsz lakás esetében hét évre - a projekt megvalósításának időtartamára - a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) részére bérlőkiválasztási jogot biztosít. A lakások használatáért szociális lakbért állapítanak meg.

 

Szakmai segítséget is nyújtanak a bérlői jogviszony fenntartásához

A projekt 25 – a kiválasztáskor utcán élő – hajléktalan ember számára kínál intézményrendszeren kívül támogatott lakhatási lehetőséget. A lakhatási támogatás mellett komplex szakmai segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy minél többen képesek legyenek a támogatás után is a bérlői jogviszony megtartására.

A pályázati támogatás teljes összege mintegy 100 millió forint. A támogatás másik részét, azaz mintegy 65 millió forintot a BMSZKI hajléktalanellátó intézményrendszeren kívüli komplex segítség biztosítására, szakmai együttműködési hálózat megteremtésére fordít.

A projekt célja az utcán élők számának csökkentése, az utcai életmód feladására ösztönző szociális-egészségügyi szolgáltatások kialakítása. A részben munkaképes, valamennyire stabil jövedelemmel rendelkező, tartósan utcán élő embereknek hosszabban fenntartható lakhatást biztosítanak, valamint lakhatási és foglalkoztatási támogatásokat, munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtanak.

HelyihajléktalanönkormányzatlakásfelújításJózsefváros