2024.04.19, Péntek
Mozarttal indul az előadások sora a megújult Eiffel Csarnokban
szinhaz.org

Mozarttal indul az előadások sora a megújult Eiffel Csarnokban

MTI, magyarepitok.hu

2019.04.11. 11:40

A mozdonyszerelő műhelyből újjászülető 25 ezer négyzetméteres épület 400 ezer jelmez tárolását teszi lehetővé.

Hirdetés

A Magyar Állami Operaház új integrált műhely-, raktár- és próbacentrumában működő új játszóhelyén, az Eiffel Műhelyházban 100 napos próbaüzem vette kezdetét. A projektben az ország legnagyobb ipari műemléképületéből alakít ki műhelyházat a kivitelező STRABAG Építő Kft., STRABAG AG és Böhm Stadtbaumeister & Gebäudetechnik GmbH Kőbányán, a Leier termékeinek felhasználásával.

A beruházás során a 130 éves mozdonyszerelő üzem az Oparaház háttérintézményévé alakul át, melynek folyamatát stábunk is megnézte az év elején. Eddig az Operaházban kis helyre szorultak a különféle funkciók, a díszleteket pedig 11 különböző településen tartották. A 220 méter hosszú és 110 méter széles csarnokban egy helyre költözik az opera kilenc gyártóműhelye, valamint az operaház színpadával azonos méretű próbaszínpad jön létre.

A 25 ezer négyzetméteres épület nyolc raktárnyi díszlet és kellék, valamint 400 ezer jelmez színvonalas tárolását teszi lehetővé.


Mozart kerül elsőként terítékre

Az újjászületett játszóhelyen A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című Mozart-pasticcio ősbemutatójával kezdődik el vasárnap az előadások sora. Az Eiffel Műhelyházban a 100 napos próbaüzem alatt a 2018/19-es évadra meghirdetett előadások ingyenesen megtekinthetők, de regisztrációhoz kötöttek.

Az új építmény a múlt előtt is tiszteleg az új épület: a közepén áll majd egy 327-es MÁVAG gőzmozdony, amelyből mindössze két darab van a világon. Emellett a korábbi sínek egy részét is meghagyják.

HelyioperaStrabagLeier Hungária Kft.KőbányaEiffel-csarnokOperaház