2024.03.29, Péntek
Budapest három kulcsfontosságú tere újul meg
Fotók: Penta Kft.

Budapest három kulcsfontosságú tere újul meg

magyarepitok.hu

2019.05.15. 10:51

A Vállalat az ikonikus Vörösmarty tér, a József nádor tér és a Podmaniczky tér rekonstrukcióján is párhuzamosan dolgozik.

Hirdetés

Jelentős közterület-szépítő fejlesztéssorozat zajlik a főváros V. kerületében. Az évek óta egyre nívósabbá váló Belváros-Lipótvárost a Penta Általános Építőipari Kft. közreműködő munkájával fejleszti tovább újabb három helyszínen a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata. (Korábban a Ferenciek terét, továbbá a Magyar utcát is a cég újította fel.)


Vörösmarty tér

A főváros kiemelkedően ismert és megbecsült terének munkálatai során a köztér több mint 30 éves díszburkolatát teljesen lecserélik: a beton térkőburkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd fel. A főváros turistaközpontjában új köz- és díszvilágítási rendszer épül a régi helyett, továbbá megújulnak az utcabútorok is. Az Oroszlános kutat áthelyezik a Harmincad utca és a Vörösmarty tér találkozásához. A tér rekonstrukciójával egy időben a környező utcák felújítására is sor kerül.

Itt a kivitelező közlése szerint a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata megrendelésére mintegy 11 ezer négyzetméternyi területen dolgoznak. A burkolatot a tér egyéni igényeihez szabják: a Millenniumi Földalatti Vasút (M1) megállójának felszíni elemeit és a teret övező épületek lábazati kialakítását is figyelembe veszik a formájuk kialakításánál. A burkolatot egységesen nagy teherbírásúra és az igénybevételek megfelelő viselésére alkalmas módon tervezték és ennek megfelelően történik a kivitelezése is.

 

A Vörösmarty téren a korábbi útpályaszerkezetet alkotó régi betonszerkezetet már elbontották, és a tér mintegy 80 százalékát érinti jelenleg a munkavégzés. Az új térkülső meghatározó formáját alkotó folyókarendszert is elkezdték kialakítani, miközben a Vörösmarty szobor és Oroszlános kút restaurálása is megkezdődött. Számos más közmű és térburkolati munka is zajlik. A munka januárban kezdődött meg és várhatóan augusztusban ér véget.


József nádor tér

Itt, szintén a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata megrendelésére, 2018 májusában kezdte meg a munkálatokat a Penta, és idén júliusra várhatóan el is készülnek a feladataikkal. Összesen mintegy 9.800 négyzetméteren dolgozik a cég: három külön részre bontották és aszerint kezelik a burkolatokat. Az épület melletti járdák, az autók által használt utak, valamint a tér díszeként szolgáló szobor közvetlen környezete is egyedi módon újul meg. A járdák már elkészültek, számos munka zajlik, melyek közül a dísztőelemek elhelyezése és egyedi kialakítás mindenképpen külön említést érdemel.

Az V. kerületi önkormányzat a díszkutak közelében található zöldfelületet északon egy Herendi-életfával, délen pedig egy Zsolnay Herkules-fürdő másolatával díszíti. A két látványelemhez gyalogos sétányok vezetnek majd, és szintén egyedi minták veszik őket körül a térköveken.

 


Podmaniczky tér

Az M3-as metró Arany János utcai megállójának otthont adó teret a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata elképzelései szerint az átalakítás levegősebbé, egy valódi városi parkká alakítja: 82 darab új fát ültetve el. A 7.800 négyzetmétert érintő beruházást 2019. januárban kezdte el a Penta és augusztusban fogja befejezni. Itt a troli végállomás megszüntetésével és a környező Bank utca, Vadász utca, illetve Arany János utca alapjának a térrel azonos szintűvé alakításával növelik meg a járókelők által elérhető területet.

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata a Podmaniczky téren, illetve a József nádor téren Magyarországon először alkalmazza a nyugat Európában már elterjedt gyökércella-rendszert, amelyet, a számos közmű és egyéb munka elvégzése mellett, a Penta épít be. A fák ültetéséhez használható megoldás használatával a gyökerek ideálisan fejlődhetnek belvárosi környezetben is. A munkálatok során mintegy 4.000 köbméternyi második világháborús törmeléket szállítottak el a térfelszín alól. A Podmaniczky szobor a restaurátor művész telephelyére be lett szállítva, felújítás után a tér délnyugati részén lesz felállítva.

HelyiútépítésBudapestPenta Általános Építőipari Kft.Belváros-Lipótvárostérfelújítás