2024.05.02, Csütörtök
Felavatták a híres költő mellszobrát Ferencvárosban
mti.hu

Felavatták a híres költő mellszobrát Ferencvárosban

mti.hu

2019.06.21. 16:08

A szobor József Attila hajdani lakóhelyén tekinthető meg.

Hirdetés

József Attila-mellszobrot avattak Budapesten, a IX. kerületben, a költő egykori lakóhelye közelében, a Ferenc téren. Pintér Attila bronzból készült alkotását Tarlós István főpolgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője avatta fel a Ferencvárosban.

"József Attila életének színtere kulturális örökségünk kitörölhetetlen része. Emlékezni róla, ápolni, megismertetni mulaszthatatlan kötelességünk" - hangsúlyozta köszöntőjében Tarlós István. A főpolgármester szavai szerint a költő megjelenítése a téren visszavisz a múltba, felejthetetlen alakja mint néma szemtanú jelenik meg a megváltozott élettérben, a szobornál elidőzve, a megtört arcot fürkészve ma is eleven jelenik meg a múlt öröksége.

Pintér Attila műalkotása részletesen megmintázott mű, amely hűen adja vissza a költő nélkülözésekkel teli alkotóéletének lényegét, akinek a nyomor, kilátástalanság, kiszolgáltatottság kitörölhetetlen nyomokat hagyott szinte minden alkotásán. A portré egyszerű, letisztult eszközökkel, mégis árnyaltan mutatja be a szelíd arcon az emberi szenvedés letörölhetetlen nyomait.

 

HelyiszoborFerencvárosBudapestmegemlékezés