2020.12.04, Péntek

Hirdetés

110 éves műemléképület újul meg a főváros szívében
Fotók: Both Balázs/pestbuda.hu

110 éves műemléképület újul meg a főváros szívében

pestbuda.hu

2019.07.09. 10:02

A Jézus Szíve jezsuita templomon a következő hetekben megtörténik a palatetőzet cseréje, valamint állagmegóvó munkálatokat is végeznek.

Hirdetés

Felújítják a főváros VIII. kerületében lévő Lőrinc pap téri Jézus Szíve jezsuita templomot - írja a Józsefváros nevű lapra hivatkozva a pestbuda.hu. Az elkövetkező hetekben a tetőhéjazat cseréjét végzik el, az orgonát és a karzatot már korábban rekonstruálták. A tervek szerint nyár végén adják át a kívül-belül megszépült templomot.

A munkálatok az orgona felújításával kezdődtek, ami után a karzat teljes elektromos hálózatának korszerűsítése is megtörtént. Most kezdődhetett meg a palatetőzet cseréje, emellett pedig nyílászárókat és burkolatokat is javítanak, valamint állagmegóvó munkálatokat végeznek.

Az ütemezés szerint július 31-ére, a jezsuita rend alapítója, Szent Ignác ünnepének a napjára a munka dandárja befejeződik, ekkor veszi kezdetét a szentély bútorzatának és berendezésének megújítása.

 

Fotók: Both Balázs/pestbuda.hu


Két hónap múlva elkészül a felújítás

A teljeskörűen megújult templom újraszentelésére és ünnepélyes átadására a tervek szerint szeptember 7-én, a magyar jezsuita rendtartomány védőszentjeinek, a kassai vértanúknak a 400. jubileumán kerül sor.

„Példás összefogással valósul meg ez a projekt, hiszen az állami támogatás mellett Józsefváros önkormányzata is hozzájárult a templom megújulásához, és a hívek adományai is beépülnek a falakba”

– mondta Horváth Árpád templomigazgató.

 

Fotók: Both Balázs/pestbuda.hu

Kevés olyan szakrális épület van az országban, amely a hívek szorgalmazására és nagyrészt közadakozásból épült fel, ezek közé tartozik a magyarországi jezsuiták központi temploma is. A templomot végül 1909. április 27-én szentelték fel, és az ugyanabban az évben függetlenné vált magyar jezsuita tartomány központja lett.

 

HelyiBudapestműemlékfelújítástemplomfelújítás