2024.07.20, Szombat
Gyógyszerkutatási központ épül Ferencvárosban
Illusztráció / Semmelweis Egyetem - Elméleti Orvostudományi Központ

Gyógyszerkutatási központ épül Ferencvárosban

ted.europa.eu

2019.07.06. 08:00

A megvalósuló fővárosi létesítmény a Gyógyszertudományi Kar hat intézetének is helyet ad majd.

A „Semmelweis XXI. Fejlesztési projekt” keretében kialakítják a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumot Budapesten a IX. kerületben. A tervezést közel 750 millió forintból a TSPC Hungary Kft. és a LIMA Design Kft. végzi. A századfordulón épült Hőgyes Tömbben teljes átfogó felújítási munka nem történt a közelmúltban.

A víz- csatorna-, hűtési- és fűtési-, erős és gyengeáramú rendszerek elavultak. A szellőzési és hűtési rendszerek nem központi, hanem egyedi kialakításúak. Az épületszerkezetek kornak megfelelő hagyományos szerkezetek. A volt Schöpf-Merei Kórház állapotát meghatározza a majdnem egyévtizedes lakatlanság, amely során a vagyonkezelő szervezetek a minimális, az állapotfenntartáshoz szükséges javítási munkákat végezték csak el.

 

A felújítás után a gyógyszertudományi intézmények egy helyre kerülhetnek

A Hőgyes Tömbben az Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának 4 intézete:

  • az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet,
  • a Gyógyszerészeti Intézet,
  • a Gyógyszerészi Kémiai Intézet,
  • valamint a Szerves Vegytani Intézet tevékenykedik.

 A Gyógyszerhatástani Intézet a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, a Farmakognóziai Intézet pedig a Belső Klinikai Tömb Központi épületében foglal helyet jelenleg. A tervek szerint a megvalósuló létesítmény mind a 6 intézménynek helyet adna.

 

A tervezés a Fővárosi Nyugdíjas Házat is érinti

A közelmúltban az Egyetem megkapta a Schöpf-Merei Kórház ingatlanának kezelési jogát. Ugyanezen az ingatlanon található a Fővárosi Önkormányzat jelenleg is működő Nyugdíjas Háza. Mivel folyamatban van az ingatlan Egyetemi kezelésbe történő adása, a Nyugdíjas Ház által elfoglalt épület- és kertrész szintén a tervezési területhez tartozik.

Az intézmények egy csoportban egy szinten kerülnének elhelyezésre. A laboratóriumok későbbi flexibilitásának biztosítása érdekében a helyiségek felett, födém alatt pedig szerelőszintek épülnek.

HelyiBudapesttudományFerencvároskutatás-fejlesztésSemmelweis Egyetem