2024.04.16, Kedd
Megőrzi műemlékvédelmi homlokzatát az épülő fővárosi hotel
Fotók: Dernovics Tamás /magyarepitok.hu ; Grabarics Kft.

Megőrzi műemlékvédelmi homlokzatát az épülő fővárosi hotel

magyarepitok.hu

2019.07.14. 08:01

A Grabarics Kft. által megvalósított négy csillagos szálloda a nyár végére szerkezetkész állapotba kerül.

Hirdetés

Hamarosan eléri legmagasabb pontját a Grabarics Kft. által kivitelezett négy csillagos Superior Hotel. A beruházás a főváros VI. kerületében az Eötvös utca 12-es szám alatt épül, több mint 2 milliárd forint külföldi befektetésből.  A munkálatok 2018. júniusában kezdődtek és a tervek szerint 2020 utolsó negyedévében fejeződnek be.

„Jelenleg a szerkezetépítés végén járunk, épül a hetedik emelet, azaz most éri el a hotel a végleges magasságát, ami 26 méter” – nyilatkozta lapunknak Vadász Krisztián projektvezető.

 

Több kihívással is szembe kellett néznie a vállalatnak

A nyolc évvel ezelőtt elkészült három szintes pincei részt át kellett alakítani a megváltozott építészeti koncepció miatt. A bejárati részen kialakításra került egy magasföldszint, valamint új lépcsőházakat és személyfelvonók telepítéséhez szükséges aknákat is kellett építeni.

„A zártsorú beépítés miatt pakett falakkal alakítottuk ki a szomszédos épületek melletti határoló falakat. A tetőszerkezet pedig vasbetonból készül úgynevezett „koporsó” födém” – ismertette Vadász Krisztián.

A hotel kivitelezése közben nagy kihívást jelentett a kivitelezőknek a földszinti 7 méter magas vasbeton fal építése. A műemlékvédelem alatt álló homlokzati falat az építkezés, illetve a folyamatos víztelenítés okozta lehetséges negatív hatások elkerülése érdekében stabilizálták. Nehézséget jelentett továbbá az organizálás szempontjából az anyagok beszállítása, melyet folyamatosan egyeztetni kellett a szomszédos két nagykövetséggel is.

 

Egy személyautó-felvonó is helyet kapott a pinceszinti parkolóban

Zártsorú beépítés miatt a projekt egyik különlegessége a pakett falas technológia, ami előregyártott vasbetonfal elemeket takar.  Illetve a korábbi épület bontásakor műemlék védelem jellege miatt megmaradó homlokzati fal, amely 17 méter magas. Egyedivé teszi a projektet, hogy a hotel alatt a három szintes picében két szintet parkolóként használnak majd, ahol egy autófelvonó kerül kialakításra. A felvonó a személyautók mozgatását teszi majd lehetővé.

HelyiBudapestHotelszállodaberuházásGrabarics Kft.