2024.04.19, Péntek
Pénteken már az első meccsen szurkolhatunk az új Vasas-stadionban
mti.hu, m4sport.hu

Pénteken már az első meccsen szurkolhatunk az új Vasas-stadionban

mti.hu

2019.07.04. 10:15

A megújult sportlétesítményben skybox-ok és 6204 férőhelyes bővíthető lelátó is helyet kapott.

Hirdetés

A Dunaszerdahelyi AC elleni labdarúgó-mérkőzéssel avatják fel az új Illovszky Rudolf Stadiont pénteken a Fáy utcában. A projekt fűthető gyeppel, négyemeletes főépülettel és 5154 férőhelyes arénával, a Market Építő Zrt. és a KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg, melynek lelátója 6204 férőhelyesre bővíthető. A létesítményt 2017 márciusában kezdték el építeni, melynek költsége 8,130 milliárd forint volt.

A beruházásban a nemzetközi előírások betartásával a lehető legközelebb hozták a lelátókat a pályához. A régi elrendezéshez képest a pályát és a főépületet kicsit beforgatták, a Hajdú utcával párhuzamossá tették, ezáltal ugyanis sokkal ideálisabban kialakíthatók a parkolók.

A Vasas történelme és múltja az objektum egész területén visszaköszön

A négyszintes főépület a nyugati hosszanti lelátónál kapott helyet, a másik hosszú oldal a hazai szurkolóké lesz. A vendégeket a Fáy utca felé eső északi rövid oldalon helyezik el, míg velük szemben a hazai ultrák foglalhatnak helyet. A főépület földszintjére koncentrálódnak a sportszakmai funkciók (öltözők, sajtóterek), az első emeleten díszterem, a másodikon skyboxok kaptak helyet.

Markovits László, a Vasas SC elnöke a stadionbejárás előtt hangsúlyozta, a tervezésnél arra törekedtek, hogy a Vasas történelme, múltja és sikerei a létesítmény egész területén visszaköszönjenek.

"Az új Illovszky Stadion nem csupán egy mérkőzéshelyszín, hanem vizuális, történeti és művészeti megjelenítése annak, ami egy klubhoz való kötődést jelent" - fogalmazott Hegyi Iván kommunikációs igazgató.

A környék infrastruktúráját is fejlesztették

A beruházás második szakaszában az északi lelátó mögött kialakítottak egy 1370 négyzetméteres, térkő burkolatú sétányt, amely nehézgépjárművek közlekedésére is alkalmas lesz. A beruházás magában foglalta a tartalékpálya közelében a területrendezést is, többek közt:

  • nehézgépjárművek közlekedésére alkalmas út építését vízelvezetéssel,
  • parkoló kialakítását,
  • a tartalékpálya és kézilabda-csarnok közötti terület tereprendezését,
  • illetve a tartalékpálya északi oldalán gyalogos járda készítését.

A stadion 16 szektorát legendás Vasas-játékosokról nevezték el

A 12 hazai szektor Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula és Várady Béla nevét viseli. A vendégszektorok nevét pedig olyan játékosok adják, akik a Vasas mellett a négy fővárosi, nagy rivális klub egyikében is játszottak. A kettős kötődésű labdarúgók: Machos Ferenc - aki a Honvédot is erősítette -, Plattkó Ferenc (MTK), Szentmihályi Antal (Újpesti Dózsa), Takács II József (Ferencváros).

A Vasas pénteken avatja fel hivatalosan az új stadiont, 16 órától ingyenes családi programokkal, a Vasas és a Magyar Öregfiúk Válogatott mérkőzésével várják az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitó 19.30 órakor kezdődik, a Dunaszerdahely elleni avatómérkőzés pedig 20.30-tól veszi kezdetét.

HelyisportberuházásokMarket Építő Zrt.stadionépítésKÉSZ Zrt.