2024.03.28, Csütörtök

A projektben szerepet vállal a Market, a Bohn, a ZÁÉV és a Magyar Építő, valamint az Óbuda-Újlak Zrt. is.

Hirdetés

Az International Property Awardson elnyert World’s Best Architecture különdíj után most a II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíját is megkapta az új Néprajzi Múzeum.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló új Néprajzi Múzeum épületének tervéért Ferencz Marcel Ybl- és Pro Architectura-díjas építész és csapata, a Napur Architect Építészeti Iroda nyerte el a közönségdíjat.

 

 

A projektben több jelentős hazai építőipari cég is szerepet vállal:

 

Világhírű építészek versengtek a tervpályázaton

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kihangsúlyozta, hogy a múzeum tervezésére meghívásos, nemzetközi tervpályázatot hirdettek, amelyen olyan világhírű építészek szálltak ringbe, mint a Pritzker-díjas Zaha Hadid, a Bernard Tschumi Architects, a BIG vagy a szintén Pritzker-díjas Rem Koolhaas.

A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével a magyar terv, a Napur Architect pályaműve lett a győztes, amely egy rendkívül egyedien megfogalmazott, különleges kapuként vonzza majd a látogatókat a Ligetbe.

"Erre a helyszínre nem lehetett klasszikus házat rajzolni. Olyan közösségi teret terveztem, amely a 21. századi város élhetővé tételének kihívásaira ad válasz, amely idevonzza a közönséget és ezzel önkéntelenül bevezeti a kultúra birodalmába"

- mondta a közönségdíj kapcsán Ferencz Marcel építész.

 

Most először magyar középület a világ legjobbja

Az összegzés felidézi, hogy a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló épület a világ legjobb középülete díjat, valamint a World's Best Architecture kitüntetést nyerte el decemberben a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awardson. Ezzel először lett magyar középület a világ legjobbja a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri döntése értelmében.

A 2017 vége óta zajló kivitelezésnek jelenleg a mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően az alaplemez és a szigetelés kialakítása van folyamatban, majd megkezdődik a magasépítés. Az épület 2020 végére már szerkezetkész állapotban lesz.

Helyiépítőipari cégekMagyar Építő ZrtLiget Budapest ProjektMarket Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Bohn Mélyépítő Kft.Óbuda Group