2024.04.20, Szombat
A darab, amitől elállt a lélegzetünk: A nagy Gatsby
Fotók: Gyöngyösi Klaudia / magyarepitok.hu

A darab, amitől elállt a lélegzetünk: A nagy Gatsby

pestpilis.hu

2019.09.06. 11:48

A száz évvel ezelőtt játszódó történet kísértetiesen emlékeztet a ma városainak hangulatára.

Hirdetés

Lapunk ellátogatott a Vígszínház régóta várt zenés partyjának próbájára, A nagy Gatsby-re. A darab rendezője ifj. Vidnyánszky Attila, ismét nem okozott csalódást: Gatsby felülmúlta elvárásainkat. 

A képre kattintva galéria nyílik!

Az első világháború utáni években megrendült az emberiség valóságról alkotott képe, nyüzsgő, kábult éjszakákban kerestek új értelmet, amit Fitzgerald a csillogó magány korszakának nevezett. Az „elveszett nemzedék” írójaként, környezete extázisát és élettragédiáit figyelve, ezzel a különleges szerelmi történettel kívánt alternatívát mutatni a felszínes csillogással szemben. F. Scott Fitzgerald kultikus regényének szereplői a híres filmváltozatok után, most a Víg színpadán is életre kelnek.

A fiatal alkotók Gatsby és Daisy szerelmén keresztül arra keresik a választ, hogy vajon valóban a körülöttünk lévő világ jelenti a valóságot, vagy csak egyetlen igaz pillanat van, amiért egész életünkben küzdenünk kell majd.

A színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós, dalszövegeit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila írta, aki egyúttal az előadás rendezője is.

Bemutató: 09.07. szombat

 

Az alkotók így nyilatkoztak:

Vecsey H. Miklós:

„A nagy Gatsby a mi jelenlegi, őszinte állapotunk, egyúttal belátása annak, hogy szinte csak kérdésünk van magunk és a világ felé. Fitzgerald személyessége és megdöbbentő tisztánlátása a csillogásban komoly példaként áll előttünk akkor, amikor ellepik életünket a „smalltalkok” és az álarc hordás. Szeretnénk találni egy jó kérdést, ami zavarba ejt és kibillent minket ebből az állapotból. Talán, hogy most mi történik? Vagy, te hol vagy?”

ifj. Vidnyánszky Attila

„A legnagyobb és legfontosabb felismerésünk a műhelymunka ereje, amivel az új darab születik. Lehetőségünk van a próbafolyamat közben, az alkotótársakkal együtt kitalálni azt a formavilágot, amit máskor, az olvasópróbára készen kell letennünk az asztalra. Arra teszünk kísérletet, hogy a színház nyelvén keresztül mutassuk meg, hogyan ér el ma, most hozzánk Fitzgerald varázslatos hangulatú, megrendítő története. Kiváltságos a helyzetünk, hogy éppen a Vígszínház nagyszínpadán van lehetőségünk erre az alkotófolyamatra egy ilyen csapattal.”

 

SZEREPLŐK és ALKOTÓK

Jay Gatsby

Wunderlich józsef

Daisy Buchanan

waskovics andrea

Tom Buchanan

ember márk

Jordan Baker

szilágyi csenge

Nick Carraway

Ertl Zsombor e.h.

Meyer Wolfsheim

hegedűs d. géza

George Wilson

gyöngyösi zoltán

Myrtle Wilson

márkus luca e.h.

Konferanszié

szántó balázs

 

csapó attila

 

zoltán áron

Madame Warhol

balázsovits edit

Egy, Kettő, Rendőrség

gados béla

Chester Mckee

tóth andrás

Sandacsacsás

rudolf szonja e.h.

A Szaxofon Mögött

dino benjamin e.h.

T. Capote:

Reider péter e.h.

 

 

Díszlet

pater sparrow

Jelmez

pusztai judit

Dramaturg

vörös róbert

Koreográfus

bakó gábor

Sztepp

Bóbis LÁszló

Zenei vezető

Mester dávid

Hangszerelés

kovács adrián

 

mester dávid

 

terjék gábor

Vezényel

kovács adrián

 

mester dávid

RENDEZŐ

ifj. vidnyánszky attila

Galéria

HelyiBudapestVígszínház