2021.01.17, Vasárnap

Hirdetés

Átadták a MOME új campusát – videó és képek
Fotók: MOME

Átadták a MOME új campusát – videó és képek

magyarepitok.hu

2019.09.06. 13:07

Ötéves átfogó beruházás zárult le a Market kivitelezésében a magyar formatervezés 140 éves intézetében.

Hirdetés

Pénteken koradélután Budapesten átadták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) megújult campusát. A 12. kerületben található intézményt teljes egészében megújító fejlesztés első üteme még 2014 októberében kezdődött. Most a harmadik, befejező ütem került átadásra, amit a Market Építő Zrt. kivitelezett a 3H Építésziroda tervei alapján. A korábbi két ütem is a magyar magasépítő munkájával készült el.


Ezek az épületek alkotják a megújult campust

A fejlesztés egyik központi eleme a Műterem- és Médiaház: a MOME Two ötszintes, több mint 4000 négyzetméteres épületként jött létre, 171 helyiséggel (hang- és filmstudiók, kiállítóterek). Emellett további jelentős fejlesztések zajlottak a beruházásban:

  • teljes felújításon esett át az akadémiai szárny ’A’ épülete, ami immár MOME Master néven 6000 négyzetméteres területével a mesterképzést szolgálja;
  • elkészült a „B” épület, amely MOME Base elnevezéssel ad közösségi, oktatói termeket és otthonteret az alapképzésnek;
  • létre jött a Műhelyház (MOME One) 49 helyiséget nyújtva a megmunkáló műhelyeknek;
  • megépült a Tudásközpont (MOME Up), ami 6000 négyzetméteren az innovációnak, kutatásnak és a könyvtárnak ad otthont;
  • a Gondűző villa országos műemléki védettségű épülete felújítás után hasznosult.
A képre kattintva galéria nyílik


Háromszor több hely a műhelymunkára

A projekt tartalmazta a modern berendezések beszerzését és a campus parkjának teljes megújítását is. Az egyetem új központi tere egy 15 ezer négyzetméteres  pihenőparkként a nagyközönség számára is nyitva áll majd - a MOME péntek délután fél 4-től nagyszabású piknikkel, programokkal és vásárral várja a közönséget.

A tavaly márciusi sajtóbejáráson elhangzottak szerint a most befejezett fejlesztésnek köszönhetően

  • kétszer több lett oktatási helyszín,
  • háromszor több hely van a műhelymunkára,
  • ötször több közösségi tér szolgálja a diákokat,
  • valamint tízszer több terület van a kutatásra.


Hasonló adottságú műhelyek eddig csak a tengerentúl voltak

A MOME a magyar formatervezés központjaként működik immár 136 éve, korábban Iparművészeti Egyetem volt a neve. Az épületet fejlesztést irányító Fürjes Balázs kormánybiztos korábban úgy fogalmazott, az intézmény hosszú évtizedek óta áldatlan állapotban volt, most azonban rengeteg térrel és számtalan funkcióval bővült. A MOME az átadót beharangozó közleményében azt hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően világszínvonalú XXI. századi kortárs építészeti alkotás ad otthont a szellemi munkának.

A tavalyi, helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint az új MOME Campus Magyarország egyik legnagyobb kreatívipari beruházásában jött létre. „Hasonló dimenziókkal és adottságokkal rendelkező szellemi műhelyeket eddig csak San Franciscóban, New Yorkban vagy Japánban találhattunk” – áll a közleményben.

Galéria

HelyiiskolaépítésMarket Építő Zrt.oktatási beruházás3H Építésziroda Kft.MOME