2024.03.29, Péntek
Impozáns látogatóközpont épül a Dunakanyarban
Látványtervek: infoesztergom.hu

Impozáns látogatóközpont épül a Dunakanyarban

magyarepitok.hu

2019.11.27. 11:28

A fejlesztés részeként tanösvényeket és egy tisztavizű tavat is kialakítanak, valamint interaktív programokat kínáló látogatórészt hoznak létre.

Hirdetés

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága egy látógatóközpont-épületegyüttes kialakítását tervezi Dömösön, melynek egyik fő eleme a jellemzően zöldfelületként funkcionáló, több interaktív elemmel kialakítandó kert lesz – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

A projekt megvalósítása során kialakításra kerül egy központi épület, melynek része egy interaktív, élményszerzésen alapuló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének élőhelyeit, jellemző élőlényeit, és egyéb természeti jelenségeit bemutató kiállítás.

 

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotó: infoesztergom.hu)

 

A kiállítás mellett létrejön egy konferenciaterem, mely 150 fő befogadására esz képes, így az időközi, természetfilmes vetítések mellett lehetőség lesz konferenciák, workshopok, szakmai napok, illetve vállalati csapatépítők és egyéb rendezvények (például esküvők) lebonyolítására is, valamint időszakos kiállítások helyszíneként szolgálhat.

A látogatóközpont déli főbejárata előtt 50 férőhelyes személygépkocsi és 2 darab autóbusz számára látogatói parkoló, valamint 8 férőhelyes személyzeti parkoló épül.

 

Fotó: infoesztergom.hu

 

A terület északi részén egy jellemzően zöldfelületként funkcionáló kertrészt alakítanak ki, melyet egy kavicsos sétaút vág majd ketté. A sétálóút nyugati oldalán fog elhelyezkedni a sport- és rendezvénykert. Ez a terület elsősorban nagy, gyepes felület, melyet dús növényzet szegélyez és választ majd le a későbbiekben erdei iskolaként átalakítani kívánt egykori panzióépületétől és az ahhoz kapcsolódó 12 férőhelyes személyzeti parkolótól.


Tanösvényeket és tavat is kialakítanak

A sétaúttól keletre lesz megtalálható a Látogatóközpont attrakciójának egyik fő eleme, a kert interaktív programokat kínáló része. Ez a kertrész tartalmazza a Duna-tanösvényt, mely egy akadálymentes fa pallósoron halad majd keresztül. Itt egy ivókút fogja jelképezni a Duna forrását, továbbá a Duna felső folyását is szimbolizálva egy Kneipp-ösvény is kialakításra kerül. A tanösvény mellett három egységes méretű, gerenda szerkezetű kültéri foglalkoztatópavilon kerül kialakításra.

 

Fotó: infoesztergom.hu

 

A tanösvény végénél a Duna-delta torkolatát szimbolizáló tisztavizű tó, a Duna-delta tó) kerül elhelyezésre. A tó felülete 240 négyzetméter, vízmélysége pedig 0,3 és 1,5 méter közötti lesz. Az itt létesítendő vízfelülethez kötődő, illetve a környék madarainak megfigyelésére két darab megmászható detektívüveges madárlest is elhelyeznek. A kert délkeleti sarkában kialakítanak egy juh-állatbemutatót is.

 

Fotó: infoesztergom.hu

 

Galéria

HelyiturizmusDunakanyarlátogatóközpontDömös