2021.01.24, Vasárnap

Hirdetés

A téli idő ellenére sem álltak meg az Irgalmasrendi Kórház munkálatai
Fotók: Dernovics Tamás - magyarepitok.hu

A téli idő ellenére sem álltak meg az Irgalmasrendi Kórház munkálatai

magyarepitok.hu

2020.01.13. 10:22

Látványosan halad a kivitelezési munkálatokkal a Grabarics Kft.

Hirdetés

Legutóbb 2019 májusában számoltunk be a Grabarics Kft. által kivitelezett létesítmény haladásáról, ahol akkor éppen a szerkezetépítés befejező fázisa zajlott, jelenleg már mindenki számára jól látható a munka eredménye az Irgalmasrendi Kórház új épülettömbjén.

Az eddig csak látványterveken létező új, Kiss Zsolt István által tervezte épülettömb homlokzatának Frankel Leó úti, illetve Vidra utcai része már alakot öltött, így bárki arra járó képet kaphat arról, hogy fog kinézni a végleges épület – derül ki a pestbuda.hu cikkéből.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az épület négy pinceszintet foglal magába, amelyből 3 szint mélygarázs, a -1-es szint pedig egyfajta konyhatechnológiai tér, illetve elektromos trafóhelyiség – azok a funkciók találhatók meg itt, melyek használatosak lesznek az építkezés második ütemében is.

Mivel az épület egy 1903-ban épült neogót műemléképület közvetlen szomszédja, stílusa figyelembe veszi annak jegyeit. Továbbá a látványterveken az új tömb földszinti részének téglaborítása és a homlokzat vöröses sávjai egyaránt a régi kórház tégladíszítésére hasonlít, ahogy a fal sárga árnyalata is. Ám ez leginkább akkor lesz majd szembetűnő, ha elindul a beruházás második fele, amely a műemléképület felújítását is magába foglalja.

 

Egy új központi épület is készül a régi épület udvarán

Mivel négy alagsori szint található, az építkezést egy hatalmas, több mint 15 méter mély gödör kiásásával kezdték a szakemberek. Ez önmagában sem egy egyszerű feladat, a területre jellemző talajviszonyok azonban tovább bonyolították a helyzetet.

A kivitelező Grabarics Kft. beszámolója szerint mintegy 8 méter mélységig tele volt az elmúlt évezredek emberi tevékenységének nyomaival, ezek feltárása és kiásása után jutottak el az altalajig, és érték el a talajvíz szintjét is. Hogy a gödröt stabilizálják, több mint 315 speciális, 21 méteres cölöpöt fúrtak le körben, ezután kezdődhettek meg a további munkálatok.

A beruházás II. ütemében a meglévő műemléki tömb felújítása mellett, a régi épület udvarán egy új központi épületet is megvalósítanak. Ezt az új épületrészt egy részlegesen elbontott épület helyén alakítják ki, melynél a Dunára néző homlokzati falakat meg kell őrizni, emellett a nyílászáróknak is idézniük kell az eredeti állapotot.

Az új építmény lényegesen nagyobb annál, mint amit elbontottak, ám harmonikusan elfér a szomszédos épületek között, továbbá a létesítményeket egy üvegfolyosó köti össze az első emeleten.

A meglévő műemléképület alapozási síkja magasabban van, mint az építendő központi épület pinceszintje, így jet grouting eljárással meg kell erősíteni az érintett alaptesteket a műemléképületnél, illetve a megmaradó falak alatt is, amiket meg kell őrizni.

A központi épület nagyon fontos szerepet tölt be a beruházás folyamatában, ugyanis a műtőket és minden egyéb funkciót a meglévő kórházból ide kell majd költöztetni.

 

2022-re befejeződhetnek a munkálatok

A Vidra utcai tömb mihamarabbi elkészülése azért is fontos, mert a következő ütem során is folyamatosan működő kórház bizonyos funkcióit ideiglenesen át kell majd oda csoportosítani a jelenlegi helyükről annak érdekében, hogy a régi épületrészben rendelkezésre álljon a munkaterület a kivitelezéshez.

Többek között emiatt is dolgoznak az épületen a téli idő ellenére is. A homlokzatfestés idejére fóliával burkolták körbe az épületet borító állványzatot, amely alá meleg levegőt fújtak, emiatt a fagy sem okozott kényszerszünetet.

Galéria

HelyiGrabarics Kft.Budai Irgalmasrendi Kórház