2021.01.26, Kedd

Hirdetés

Alagúton keresztül lehet majd vasúttal elérni Budapestről a repülőteret
Illusztráció (malaymail.com)

Alagúton keresztül lehet majd vasúttal elérni Budapestről a repülőteret

atv.hu, magyarepitok.hu

2020.01.20. 10:47

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a közelben haladó 100a jelzésű vasútvonallal kötnék össze, a tervek már elkészültek.

Hirdetés

Legutóbb tavaly írtunk a Liszt Ferenc Repülőtér-Budapest vasútvonal terveiről: most újabb információk derültek ki, miközben a múlt héten elkészült a reptér új utasmólója is a Market Építő Zrt. kivitelezésében.

 

Az airportal.hu által közölt tavalyi, kéőbb a repülőtér menedzsmentje által is megerősített tervek szerinnt így helyezkedne el a vasútállomás (a képen a tervezett 3-as terminál is látható).

Az atv.hu értesülései szerint egy 22 kilométeres leágazással köthetik össze Monort a repülőtérrel, melynek elkészültével részben alagúton keresztül járhatna a vonat Kőbánya-Kispest és Monor között. Mivel a 100a vasútvonal a Budapest-Cegléd-Szolnok irányt jelenti, a beruházás a ezeknek a városoknak is jó hírt jelent majd:

akár közvetlenül érinthetik majd Szolnokból induló járatok a fővárosi repülőteret.

 

Az építési engedély már megvan

A beruházást 2030-ig fejeznék be, nagyságrendileg többszáz milliárd forintos költsége lenne. A fejlesztés fontosságában a kormány és a fővárosi önkormányzat is egyetért: Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a nagyságrendje európai uniós források bevonását igényli, melyek megszerzésén jelenleg is folyik a munka. A vasútvonal tervei elkészültek és az építési engedélye is megvan – tette hozzá. Emellett a repülőtér korszerűtlen gyorsforgalmi bekötését is fejlesztenék.

 

Wikimedia

Karácsony Gergely főpolgármester pedig szintén elmondta: támogatja azt az elképzelést, hogy az országos vasúthálózatba integrálják a reptéri vasút közlekedését.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma idén várhatóan már eléri a 17 millió főt, így a fejlesztések elkerülhetetlenek.

HelyiBudapestMonorrepülőtérMarket Építő Zrt.Liszt Ferenc repülőtérvasútfejlesztés