2024.07.20, Szombat
Illegális szemétlerakó helyén 450 parkoló épülhet Zuglóban
Illusztráció

Illegális szemétlerakó helyén 450 parkoló épülhet Zuglóban

MTI

2020.02.05. 07:51

A XIV. kerületben lévő területet a MÁV Zrt. átadná a helyi önkormányzatnak.

Parkolóhelyek kialakítására átadná a MÁV Zrt. a XIV. kerületi önkormányzatnak a Francia úton lévő területet, ahol jelenleg mintegy 300 garázs áll, és amelyet ismeretlenek illegális szemétlerakónak használnak. A területen körülbelül 450 parkolóhely létesíthető, a MÁV 2019 óta egyeztet a zuglói önkormányzattal.

A vasúttársaság eddig bérbe adta a Francia úti területeket, amelyekre a bérlők az elmúlt évtizedekben saját költségükre mintegy háromszáz – ideiglenes építési engedéllyel rendelkező – garázst építettek. A bérlők éves szinten nettó kilencmillió forint bérleti díjat fizettek a MÁV Zrt.-nek. A szerződés szerint a bérleti jogviszony indoklás nélkül bármikor felmondható mindkét fél részéről. A bérlői jogviszonyokat a bérleti szerződésben lévő felmondási időre figyelemmel mondja fel a MÁV Zrt. A bérleti szerződés szerint a bérlőnek tisztán, rendezetten kell visszaadnia a területet, és a felépítmény bontásáról, a törmelék elszállításáról is neki kell gondoskodnia.

A MÁV azt is közölte, hogy ismeretlenek illegális hulladéklerakónak használják a garázssor melletti területet. Az elmúlt két évben a Francia úti garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna, tavaly ősszel 78 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV Zrt., az utóbbi hat hónapban pedig több mint 150 köbméter szemetet raktak le az állampolgárok. Az illegális hulladék elszállítása éves szinten 15 millió forint költséget jelent a vasúttársaságnak.

HelyiBudapestparkolókZugló