2024.03.19, Kedd
Középkori farsangi hagyományok elevenednek meg Zsámbékon
Illusztráció (szallas.hu)

Középkori farsangi hagyományok elevenednek meg Zsámbékon

MTI

2020.02.17. 10:44

A farsangon a közönség megszemlélheti és kipróbálhatja a korra jellemző fegyvereket, de lovastornán is részt vehetnek.

Hirdetés

Középkori farsangi hagyományok elevenednek meg szombaton Zsámbékon, ahol óriásbábosok, hagyományőrzők, zenészek és táncosok búcsúztatják a telet a Fékomadta Fesztiválon.

A programsorozat a középkori farsangi hagyományokat idézi meg olyan középkori ügyességi játékokkal, mint a rönkhajítás, a kötélhúzás vagy a lovastorna, amelyek egykor közösségformáló erővel bírtak.

A koncertprogramban fellép a világzenei műfajban alkotó Aurevoir együttes, akiknek zenéjében fellelhetők Kárpát-medencei, ír, cigány és délszláv népzenei motívumok, valamint az angolszász beatfolk is. Ezt követően a Kontáros zenekar közreműködésével táncházat szerveznek.

A fesztiválon a tél búcsúztatásaként jelképesen egy boszorkányt is elégetnek.

"Fontosnak tartjuk, hogy ezek a hagyományok újra fogalmazva életre keljenek városunkban, ahol építészeti emlékeinkben is tapintható a középkor. Erre a napra íjászok, szörnyek, középkori lovagok és boszorkányok lepik el a várost, az ide látogatók részt vehetnek a játékokban, csapatot alkothatnak, közösen élhetnek meg egy-egy sikert és így együtt búcsúztatjuk a telet" - idézi a közlemény a szervezőket.

A farsangon a közönség megszemlélheti és kipróbálhatja a korra jellemző fegyvereket, lehetőség nyílik többek között kardforgatásra, íjászatra és csatacsillag-kelevéz hajításra is. Az eseményen megjelennek a középkori vásári forgatagra jellemző dobosok és dudások is.

HelyiZsámbékfarsangfesztivál