2024.03.19, Kedd
Átadták az új közúti hidat Százhalombattán
Illusztráció (NIF Zrt.)

Átadták az új közúti hidat Százhalombattán

NIF Zrt.

2020.04.02. 10:13

A MOL Dunai Finomító elérhetőségét biztosító átjáró a Mészáros és Mészáros, valamint a Vasútépítők által újul meg egy átfogó vasúti korszerűsítés keretében.

Hirdetés

Átadták a forgalomnak a százhalombattai olajfinomító előtti, meghosszabbított közúti felüljárót, melynek projektje tavaly júniusban kezdődött meg. A fejlesztés a Százhalombatta–Pusztaszabolcs vasútvonal korszerűsítésének részeként valósult meg, melynek munkálatait a Mészáros és Mészáros Kft., illetve a Vasútépítők Kft. alkotta konzorcium végzi a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában.

Az átfogó vasúti felújítás két ütemben zajlik: elsőként a Százhalombatta és Ercsi elágazás közötti szakaszt korszerűsítik, második ütemében pedig az Ercsi elágazás és Pusztaszabolcs közötti szakasz fejlesztésére kerül sor.


Könnyebben elérhető lesz az M6-os autópálya

A Százhalombatta és Ercsi elágazás közötti, 15,7 km hosszú vasútvonalszakasz felújításának keretében 11,4 km hosszan teljesen új nyomvonalon épül ki a kétvágányú pálya. A pályabővítés miatt a MOL Dunai Finomító környezetében lévő, vasút felett átívelő közúti híd meghosszabbítására volt szükség. A hidat az átépítési munkálatok idejére a forgalom elől lezárták, a zavartalan közlekedés fenntartásának érdekében egy ideiglenes híd épült.

Mostantól az újonnan átadott, meghosszabbított, 2x1 sávos közúti hídon keresztül közelíthetik meg az autósok a 6. sz. főút körcsomópontját és az M6 autópályát az eddig használt, ideiglenes hídon keresztül biztosított kétirányú terelőút helyett.

Az új hídon keresztül közelíthető meg a MOL Dunai Finomító és a Százhalombatta felé vezető Olajmunkás út is. A forgalomterelés során a Dunai Olajfinomító előtt a körforgalom hídra nyíló ágát megnyitják, vele egyidőben a terelőutat lezárják. Az átterelést követően megkezdődik az ideiglenes híd elbontása.


Év végére elkészül a több mint 15 kilométer hosszú szakasz felújítása

A Százhalombatta–Ercsi elágazás közötti vasúti beruházás átadása 2020 végén várható. Az utazóközönség tavaly szeptember óta használhatja Százhalombatta állomáson a peronok megközelítésére szolgáló új gyalogos aluljárót. Ezzel egyidőben elkészült Százhalombatta állomás végleges, teljes vágányképe, megépültek a magasperonok, és a teljes állomás ideiglenes forgalomba helyezése is megtörtént.

A Százhalombatta–Pusztaszabolcs teljes vonalszakasz beruházásának keretében megvalósul a teljes vasúti pálya korszerűsítése, új elektronikus biztosítóberendezést, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszert építenek ki. A fejlesztésnek köszönhetően kis szakaszon 120 km/h, nagyobbrészt 160 km/h sebességgel haladhatnak majd a vonatok, több állomás és megállóhely is megújul.

vasútfejlesztésHelyiSzázhalombattaközlekedésfejlesztésMészáros és Mészáros Kft.PusztaszabolcsErcsiVasútépítők Kft.