2024.03.19, Kedd
A Budai Várban, a budapesti és vidéki városközpontokban végzett munkáira a legbüszkébb a Hónap Mérnöke
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

A Budai Várban, a budapesti és vidéki városközpontokban végzett munkáira a legbüszkébb a Hónap Mérnöke

magyarepitok.hu

2020.05.30. 08:00

Közel 50 éve dolgozik az építőiparban: benne van a munkája a rendszerváltás előtt épült fővárosi metróvonalakban ugyanúgy, mint az ezredforduló után megújult barokk városközpontokban. Neubauer Péter a Penta Általános Építőipari Kft. projekt koordinátoraként a mai napig folyamatos innovációra alapoz, és azt is alkotómunka részének tartja, amikor a projekt többi szereplőjével megtalálja a közös nevezőt.

Hirdetés

„Édesanyám a Lakóterv vállalatnál dolgozott, ahol fiatal koromban neves építészekkel találkozhattam és megismerhettem a munkáikat. Itt tanultam meg azt, hogy a kivitelezés egy rendkívül összetett feladat. Egyrészt meg kell találni a tervnek megfelelő anyagokat és technológiát, de része a szerepkörnek az is, hogy javaslatokat tegyünk a változtatásokra” – mondja el az interjú elején Neubauer Péter.

 

A fővárosi metróépítkezéseken kezdte a pályáját

A szakember első diplomáját a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerezte, ezt követően pedig a Közlekedési és Metró Építő Vállalatnál (KÉV Metró) kezdte mérnöki pályafutását, még 1971-ben. Eleinte a Déli Pályaudvar munkahelyi mérnöke volt, majd építésvezető-helyettesként végül pedig építésvezetőként meghatározó feladatokat látott el. Az M2 és M3 metróvonalon az állomások beépítését, a pályaszerkezetet építését és alagútépítést is irányította, miközben közgazdasági diplomát is szerzett.

1986-ban váltott és a BONEX-nél folytatta, ahol már főépítésvezetőként kezdett. Itt egy akkor újdonságnak számító technológiával, a máig használt csőbéleléssel dolgozott. „Változatos közműfelújításokban vehettem részt, Lengyelországban is több városban vállaltunk munkát.”

 

A történelmi városközpontok munkái egyedi élményt adtak

A Pentához 1998 májusában érkezett, szintén főépítésvezetőként. Elmondása szerint a folyamatos innováció, az új technológiák használata, új gépek megismerése vitte előre karrierjében. „A kivitelezési feladatok egyre változatosabbak lettek, a Penta vállalatvezetése folyamatosan biztosította az új eszközöket és technológiákat, én pedig termelési főmérnök, majd termelési igazgató lettem, eközben egyre többféle kihívásnak feleltem meg.”

A Penta nevéhez a mélyépítés szinte minden területe köthető: Neubauer Péter kiemeli ezek közül a térépítészetet. „Számos város történelmi központjának, köztereinek megszépítésén dolgoztunk: ezek pedig egyedi létesítmények. Mind a változatosság, mind pedig maga az esztétikai élmény nagy élvezet volt számomra: talán ezek a kedvenc munkáim. A barokk városokban a központhoz illeszkedő új burkolatokat, vízjátékokat és növényzetet készítettünk, a kezünk nyomát viseli Vác, Tata, és Eger is.”

 

A főváros egyik legforgalmasabb terén egyedi megoldások kellettek

„Természetesen Budapesten is sok hasonló kivitelezés folyt: nagyon szerettem a Ferenciek terén és környezetében végzett munkánkat is, mert ez volt az egyik legnagyobb kihívás számunkra - már az összetettsége miatt is.”

Utóbbi projektben a közúti aluljárót számolták fel, miközben a gyalogos aluljáró és metró üzemeltetését is meg kellett oldaniuk. „Ezért a födém szerkezeti alátámasztó falát el kellett bontani, miközben az alujáró fölött autóforgalom is volt, és az aluljáróban a gyalogosok közlekedését is biztosítani kellett. A tervezett bontási munkákhoz a munkagödör megtámasztására is egyedi megoldást alkalmaztunk, előre gyártott beton szögtámfalak és lőttbeton szerkezet építésével.”

A Penta mélyépítési munkáiban is előfordultak emlékezetes kihívások. „Különösen nagy falat volt a főgyűjtő csatornák építése Csepelen, melyet egy konzorcium tagjaként végeztünk. A munkaárok egyedi megtámasztását kellett megoldani nagy táblás dúcolati rendszerrel, 6 méter alatti mélységben, talajvizes környezetben. Más területen sajtolási technológiát is alkalmaztunk (Pesterzsébet, Dunakeszi). Ma már rutinfeladatként építi a Penta Kft. ezeket a közműveket is, többek közt a BKISZ7 projekt keretein belül.”

 

A legutóbbi projektjénél a koronavírus közbeszólt 

A kedvenc projektjei között fontosnak tarja még kiemelni a Várnegyedben végzett beruházásokat is. „A Budai várban is végeztünk útfelújításokat és térkialakításokat egyaránt.

A Bécsi kapu tértől egészen a Dísztér végéig, emellett a Karmelita Kolostor előtti Színház utcai burkolat egyedi átépítését is mi kiviteleztük. A Szentháromság tér, a Mátyás templom, a Hess András tér és a Halászbástya mind-mind a világörökség részeként kiemelt jelentőségű terület, így nagyon boldog voltam, hogy ezekben a munkákban projekt koordinátorként vettem részt” – mutat rá Neubauer Péter.

A vezető szakember karrierje során végig a legjelentősebb kihívások frontvonalában dolgozott, ilyen lett volna a budai Táncsics utca is, szintén a Budai Várban. „A projekt előkészítésében részt vettem, azonban sajnos a korona vírus váratlanul közbeszólt, így a veszélyeztetett korcsoport tagjaként erről a munkáról le kellett mondanom” – mondja el.

 

Összetartás, megújulás és megbecsülés – ettől Penta a Penta

Az 1971 óta az ágazatban dolgozó szakember a sikerei kulcsára is kitért. „Részben a közös gondolkodás, részben pedig az, hogy mindig a szakmai kihívásokat és az innovatív gondolkodást tartottam szem előtt.” Hozzáteszi: az alap, melyre építkezni lehet, a partnerekkel és beosztottakkal való együttműködés és egymás megbecsülése. „Az is fontos, hogy jómagam mindig alkotómunka részének tartottam, ha az egyeztetések alkalmával a megrendelő és tervező is hozzájárult a módosításokhoz. Ezáltal funkcionálisan és esztétikailag is a legkedvezőbb megoldást találhattuk meg.”

A kölcsönös megbecsülés tapasztalatai szerint a vállalatot is jellemzi. „Ha röviden akarnám kifejteni, hogy miben más a Penta, mint a többi hasonló profilú cég, akkor azt mondanám, hogy a fejlődésre való képességében. Bővebben azt is hozzátenném, hogy véleményem szerint a nagyon erős összetartás és munkavállalók kiemelkedő megbecsülése különbözteti meg a többi vállalattól.” A szakember hozzátette azt is, hogy a Penta Kft. mindig törekszik arra, hogy az építtető érdekeit is képviselje. „A megrendelő biztos lehet abban, hogy az egyedi javaslatait, igényeit is megvalósítják, mert számunkra is kiemelt fontosságú az elégedettsége.”

 

Barcelonában és Krakkóban is örök élményeket szereztek

A cégnél tapasztalható jó kapcsolatrendszerben jelentős szerepe van a közös programoknak is. A szakember hangsúlyozza, a vállalat csapatával tett szakmai kirándulások során megoszthatják egymással a személyes benyomásaikat, a városok építészeti szépségét és a természet szeretetét. „A legnagyobb ilyen élményeim közé tartozik a Krakkóba, a Barcelonába, Dél-Csehországba és Marosvásárhelyre tett látogatás, az itt átélt közös programok és kalandok.”

Az interjú végén arra is kitér, miért volt számára megtisztelő az, hogy a Penta a Hónap Mérnöknek jelölte. „Úgy érzem, ez nem csupán erről a hónapról, vagy erről az évről szól. Az eddigi tapasztalataim és életutam mind benne van ebben az elismerésben.”

Galéria

HelyiPenta Általános Építőipari Kft.interjúHónap Mérnöke