2024.03.28, Csütörtök
A Rózsadomb ékköve lett a felújított Gül Baba türbéje
Fotók: Schneller Domonkos/BFK

A Rózsadomb ékköve lett a felújított Gül Baba türbéje

magyarepitok.hu

2020.05.11. 17:00

Egyedülálló építészeti műemlék, a magyar történelem viharos évszázadairól mesélő falak, csodálatos, fűszernövényektől és színpompás virágok ezreitől illatozó függőkert – ez Rózsadomb ékköve, a nemrég felújított Gül baba türbéje. A több évszázados műemlék a körülötte lévő városrésszel együtt 2018-ban született újjá, és vált mára a város egyik legkülönlegesebb és legromantikusabb sétahelyszínévé.

Hirdetés

A főváros legrégebbi, több mint 450 éves műemléképülete a XVI. század közepén épült fel a Rózsadomb keleti oldalán, a Budán elhunyt török szerzetes, Gül Baba sírja fölé. A város terjeszkedése fokozatosan körbefonta a dombon álló, iszlám zarándokhelyet, és a 19. század utolsó harmadában a kor egyik „sztárépítésze”, az építészdinasztiát is alapító Wagner János családi nyaralónak használt villát épített köré. A környék nemcsak a türbéről és a Wagner-villáról volt ismert. A környék utcái – különösen a Gül baba utca – múltat őrző hangulatuk miatt Budapest legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartoztak.

 

Fotók: Schneller Domonkos/BFK

A türbét 1914-ben műemlékké nyilvánították, 1918-ban a Wagner-villa, 1941-ben pedig a teljes telek is fővárosi tulajdonba került. A türbét csaknem 400 év után, először 1962-ben, majd 1996-ban újították fel, de a felhasznált építőanyagok és a munka minősége miatt rövid időn belül olyan állagromlás következett be, amely szükségessé tette az újabb renoválást. A Wagner-villát viszont teljesen elhanyagolták, végül 1970-ben le is bontották.

A 2000-es évek első felére nemcsak a türbe, de a körülötte lévő városrész is régóta megérett a felújításra.

2015-ben, a magyar és a török állam közös finanszírozásában indított beruházással – a városrekonstrukciós elveket követve – újjászületett a több mint 450 éves Gül baba türbéje és a hozzá tartozó a függőkert.

 

A Wagner-villa megmaradt építészeti örökségét is feltárták és a környezetéhez illő funkciókkal bővítették, a környék hangulatát meghatározó Gül baba utca pedig a már szinte járhatatlanná kopott burkolat helyett a műemléki környezetbe illő új kövezetet kapott. Az építésért felelős Fürjes Balázs kormánybiztos az átadáskor így fogalmazott: a felújított türbe a II. kerület egyik ékköve, Budapest megújulásának, gyarapodásának újabb állomása.

Andor Anikó, a beruházás tájépítésze, – többek között a Gül Baba Türbe komplex táj- és környezetrendezési tervéért 2019-ben az „Év Tájépítésze” díjat nyerte el.

Fotók: Schneller Domonkos/BFK


Keleti szín- és illatkavalkád a függőkertben

A Mecset utca és a Türbe tér között a türbe területéhez csatlakozó, Budapesten egyedülálló, mediterrán függőkert épült, amelyet díszkút és rejtett esti fények tesznek az itt sétálók, kirándulók kedvencévé.  

A terület dísze a Wagner János által ültetett gesztenyefa is, amely a rekonstrukció ideje alatt fokozott védelmet és gondoskodást kapott, így teljes pompájában sikerült megőrizni az utókor számára. 

A függőkert teraszain minden évszakban más és más élmény várja a látogatókat. Az örökzöldek kertjében tulipán, nárcisz, írisz, fritillaria, a rózsakertben rózsakülönlegességek, az illatkertben pedig rozmaring, zsálya, kakukkfű, oszlopos citrusok illatoznak.

Fotók: Schneller Domonkos/BFK

A kertben csaknem 140 fa, 2300 cserje, több mint 400 rózsa (sötét- és krémrózsaszínű, 50 centiméteres parkrózsák, magas törzsű rózsák, a támfalak előtt kúszórózsák), valamint 2700 évelő növény, továbbá 570 évelő- és kúszónövény kapott helyet.

A türbe és a függőkert rejtett szépségeit és budapesti viszonylatban semmi máshoz nem hasonlító hangulatát magunk is megtapasztalhatjuk, ha felgyaloglunk a Mechwart ligettől mindössze tíz perces sétatávra található műemlékhez. Ha tehetjük, mindenképpen keressük fel ezt a romantikus és eldugott fővárosi kirándulóhelyet!

A cikk a Budapest Fejlesztési Központ támogatásával jelent meg.

HelyiBudapestműemlékfelújításBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)