2024.04.20, Szombat
Az metrófelújítás indítja el a pesti fonódó villamoshálózat építkezését
Fotók: BKK

Az metrófelújítás indítja el a pesti fonódó villamoshálózat építkezését

mti, magyarepitok.hu

2020.05.19. 11:14

Közvetlen járat indulhat majd a Nagyvárad tér és a Jászai Mari tér között, melyet a metró középső szakaszának felújítását váltja ki részben.

Hirdetés

Szombaton kezdődik a munka a Haller utca és a Soroksári utca kereszteződésében: a 24-es villamos és a 2-es villamos között új kapcsolat épül. Ennek elkészültével a Nagyvárad tér felől érkező szerelvények a Soroksári úton északra is tudnak majd fordulni, a 2-es villamos vonalára. A beruházást a Vasútépítők Kft. végzi el a BKV beruházásában.

Az M3-as metró középső szakaszának építkezéséhez márciusban zárták le a Ferenciek tere és az Arany János utca megállókat: a SWIETELSKY kivitelezésében zajló munka látványosan halad (itt tekinthetik meg legutóbbi képriportunkat).

 

A SWIETELSKY munkálatai a metrón (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

Hosszú távon is jól járhat Pest a Nagvárad tér és a Belváros közti közvetlen villamosjárattal

Mivel várhatóan novemberben a síneket is lezárják a Nagyvárad tér-Lehel tér közti metrószakaszon, különleges fontossá válik a közösségi közlekedési kapacitás kiváltása, mely így a pesti villamoshálózat hosszú távú fejlesztését is szolgálhatja.

 

 

A most elrajtoló munkákban deltavágányt építenek a Duna-part közvetlen közelében, melynek köszönhetően a 24-es és a 2-es villamos találkozásánál hat irányba tudnak majd haladni a villamosok és egy új villamosvonal is létrejöhet. Ezen a Nagyvárad tértől átszállás nélkül lehetne megközelíteni a belvárost.

 

Átfogó fejlesztés rajtol el szombaton

A fejlesztésnek köszönhetően a kereszteződés megállói megújulnak, korszerűek és akadálymentesek lesznek. A beruházás magában foglalja a csomópontban és környékén

  • a kitérők, vágányátszelések és vágányok építését;
  • az áramellátási hálózat és váltófűtés létrehozását;
  • a felsővezeték-tartó oszlopok, vízvezetékek és hírközlési kábelek cseréjét;
  • csatornázásvédelmi munkákat;
  • közvilágítás létesítését,
  • valamint út és közúti jelző építését is.

Az építkezés a 24-es villamosvonal ideiglenes rövidítése mellett kezdődik meg, a munkálatok ezen szakasza még nem érintik a 2-es villamos forgalmát. A beruházás a tervek szerint az év végén érne véget, de dolgoznak a korábbi befejezés lehetőségének és feltételeinek megteremtésén.

HelyiSwietelsky Magyarország Kft.metrófejlesztésvillamoshálózat fejlesztésmetrófelújítás2-es villamosVasútépítők Kft.24-es villamos