2024.03.28, Csütörtök
Novemberben zárulnak a felújítási munkák az M1-es autópályán
Fotók: Dernovics Tamás és Bernát Benjámin/magyareoitok.hu (korábbi felvételek)

Novemberben zárulnak a felújítási munkák az M1-es autópályán

magyarepitok.hu

2020.07.21. 12:43

A sztráda történetének legnagyobb felújítását a Strabag, a Swietelsky, az EuroAszfalt és a Colas kivitelezi.

Hirdetés

Újabb szakaszához érkeztek az M1-es autópálya összesen 71 kilométert érintő felújítási munkálatai – derült ki a beruházó a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményéből.

A munkálatokat

  • a pálya Győr felé vezető oldalán a Strabag, a Swietelsky Építő Kft. és a Reaszfalt Kft. kivitelezi,
  • míg a Budapest felé vezető oldalon az Euroaszfalt Kft. és a Colas Zrt. a kivitelező.

A minden eddiginél nagyobb mértékű felújítás során bruttó 22 milliárd forint értékű munkát végeznek el a fővárosból Győrön keresztül Bécs felé vezető autópályán. A fejlesztések a Budapest-Tatabánya szakaszt érintik.


November végéig dolgoznak az utolsó szakaszon

A Budapest felé vezető oldalon a munkaterület a külső és a leálló sávból átkerül a belső sávba a 40-es és a 46-os szelvények között. A kivitelezési szakaszt ugyanakkor meghosszabbítják a 34-es kilométerszelvénytől a 31-es szelvényig - előreláthatólag a hét második felében.

 

A hosszabbított szakaszon szeptember végéig dolgozik várhatóan a kivitelező. Az utolsó, 16-os és 19-es szelvények közötti szakaszon a terelés kiépítése július végére várható, itt várhatóan november közepéig dolgoznak a kivitelezők. Szintén július végén bontják el a szakemberek a tatabányai szakasz terelését az 56-os és 62-es kilométerszelvények között.

Az autópálya Győr felé tartó oldalán a 18-as és a 28-as szelvények között végeztek a kivitelezők, a forgalomkorlátozást elbontották. Ezen a pályaoldalon már csak a 60-61-es szelvények közötti szakasz helyreállítása van hátra, amelyre augusztus elején kerül sor.


Erre kell számítani Biatorbágy közlekedésében

A közőtkezelő a lezárt felhajtó miatt kialakult torlódások mérséklése érdekében az M0-ás autóút és az 1-es főút csomópontjában még az iskolakezdést megelőzően forgalmi rend módosítást tervez bevezetni. A módosítás után az 1-es főúton Biatorbágy felől a körforgalomba a forgalom két sávon hajthat be, továbbá a körpályán részben két sávot alakítanak ki.

A részint spirális körforgalmi kialakításnak köszönhetően a csomópont kapacitása növekedni fog, a forgalom a körforgalmon dinamikusabban fog tudni keresztül haladni.

A spirális körforgalom kialakítást követően a Biatorbágy felől érkezőknek még a körforgalomba való behajtás előtt sávot kell választaniuk, ami előre meg fogja határozni, mely kijáraton lehet majd elhagyni a körforgalmat. A külső sávban érkezők az ipari park felé, illetve az 1-es főúton Budapest felé fognak tudni tovább haladni, míg a belső sávban érkezők az M0-ás autóút felé haladhatnak majd tovább. 

 

A Győr felé vezető oldal utolsó kivitelezési szakasza (a 16-os és 19-es szelvény között) a biatorbágyi felhajtó ágat is érinti, így az a jelenlegi ideiglenes nyitást követően a kivitelezés teljes ideje alatt zárva marad. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt javasolja, hogy a közlekedők Biatorbágyról a Sasfészektó pihenőhelynél hajtsanak fel az M1-es autópályára, mert ezzel a kis kerülővel jelentősen csökkenthető a torlódások mértéke.


Így változik a forgalom az M1-es tatabányai csomópontjánál

Az autópálya Győr felé tartó oldalán a 60-61-es szelvények közötti zajló munkálatok ideje alatt a terelés a 60-as és a 63-as kilométerszelvényekben található üzemi átjárókon történik majd. A beavatkozás érinti a Tatabánya Újváros csomópont Győr felé felhajtó ágát, amelyet a külső- és leállósávok építésének időtartamára lezárnak, előreláthatóan szeptember közepéig. A kivitelezési munkák ezen a szakaszon október végéig zajlanak majd.

 

A helyreállítási munkákhoz kapcsolódó aktuális korlátozásokról, az érintett csomópontok, fel- és lehajtók aktuális zárásairól vagy újranyitásáról folyamatosan, naprakész információk érhetőek el a www.utinform.hu oldalon.

HelyiútfelújításStrabagM1-es autópályaColasEuroAszfalt Kft.Magyar Közút Nonprofit Zrt.Swietelsky Magyarország Kft.GyőrTatabánya