2024.03.29, Péntek
Így halad a főváros legzöldebb lakóparkjának építése
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így halad a főváros legzöldebb lakóparkjának építése

magyarepitok.hu

2020.09.01. 11:15

A MolnárBeton munkájával készülnek a Szőlőliget Ökoparkon belül a Furmint házak, melyeket a tervek szerint jövő nyáron már birtokba is vehetnek a tulajdonosok.

Hirdetés

A főváros XVII. kerületében épülő Szőlőliget Ökopark projekt részét képező Furmint házaknál idén júniusban rajtolt el a kivitelezés a MolnárBeton Kft. munkájával. A festői környezetben, a Naplás-tó környékén születő új városnegyedet a B Build & Trade Kft. egy saját beruházás keretében közel 40 hektáron valósítja meg.

A Furmint házaknál az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad, és mostanra a nyolc tömbből álló, 78 lakásos egységénél már a házak földszintjén lévő mennyezeti födémeket is kiöntötték betonnal. Mivel zöldmezős beruházásról van szó, a projekt a házépítéseken felül a kapcsolódó útépítési munkálatokat is magába foglalja.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)


A természettel összhangban zöld megoldásokat alkalmaznak

A Naplás-tó környékén épülő zöldövezeti lakóhely kialakítása során környezetbarát és innovatív megoldásokat alkalmaznak a kivitelezők. A Szőlőliget Ökoparkkal a főváros egyik kihasználatlan területe éled újjá, ahol megújuló energiaforrások felhasználásával egy okosotthonokból álló városrészt alakítanak ki, amely segíti majd a lakók környezettudatos életvitelét.

Az épületek 100 %-ban megújuló energiaforrást használnak (Stiebel Eltron fűtési-hűtési rendszer), az okosotthon-megoldások pedig (NGBS smart home) biztosítják a teljeskörű kényelmet. A környezettudatosságot erősíti a megújuló energiák maximális felhasználása, a talajszondás hűtési-fűtési rendszertől kezdve a hőszivattyús rendszereken át a napkollektorok és napelemek beépítéséig.

A területet fosszilis energiafelhasználástól mentesen építik ki, az épületek fűtését geotermikus energiával oldják meg, és energiatakarékos lesz a közvilágítás is.

A projekt keretén belül az elektromos autók számára töltőállomásokat is létesítenek.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

A lakópark egyik legimpozánsabb része az 5000 négyzetméteres, mesterségesen kialakított tó, ami egyrészt megalapozza és növeli a közpark hangulatát, másrészt pedig egyfajta rendezvényszigetként is szolgál majd, hiszen az étteremmel együtt különböző összejövetelek számára biztosít helyszínt.

Ezen felül játszótér és kültéri konditerem is helyet kap a tó közelében, melyek szintén az itt élők komfortérzetét emelik. A lakóparkban továbbá olyan út- és járdahálózat épül, amely alkalmas lesz arra, hogy futópályaként is használják.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

Az eredeti ütemtervnek megfelelően, várhatóan 2021 augusztusában sor kerül a Furmint házak műszaki átadásra – a tulajdonosok ezt követően pedig birtokba vehetik lakásaikat.

Galéria

HelyiBudapestzöldmezős beruházásfenntarthatóságzöld megoldásokcsaládi házaklakóparkB Build and Trade Kft.MolnárBeton Kft.