2024.04.23, Kedd
Jelentős lépést tett előre a Duna alatt futó vasúti alagút projektje
Illusztráció

Jelentős lépést tett előre a Duna alatt futó vasúti alagút projektje

Vitézy Dávid/Facebook, magyarepitok.hu

2020.08.18. 10:03

Megvan az uniós támogatás a Kelenföld-Nyugati pályaudvar vasúti kapcsolatát lehetővé tevő pályázathoz.

Hirdetés

Aláírták az uniós támogatási szerződést a fővárosi vasúti közlekedés lehetséges jövőjét jelentő megvalósíthatósági tanulmányról – derül ki Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója bejelentéséből.

Mint korábban írtuk, a BFK irányításával átfogó Budapest Vasúti Stratégia (BVS) készül, mely által az elővárosi forgalomban a vasúton ingázók száma akár 70%-kal is növelhető. Ennek kiszolgálásához azonban több vonatra van szükség, amelyek Budapesten vagy több fejpályaudvari kapacitást igényelnek vagy olyan új vágánykapcsolatokat, amelyeken a vonatok áthaladhatnak Budapesten.

 

Budapesten az egyik legfontosabb klímavédelmi lépés a vasútfejlesztés lehet

Erre jelenthet megoldást a fejpályaudvarok összekötése és átmenő rendszerű pályaudvarrá alakítása: ezt a megoldást választották számos európai nagyvárosban (például Londonban, Bécsben és Moszkvában) is.

Ennek hatékony módja a Kelenföld vasútállomás és a Nyugati pályaudvar közötti közvetlen kapcsolat megteremtése, melynek részeként a Duna alatti földalatti vasút alagút épülhet.

A Vitézy Dávid által közzétett adatok szerint a BFK a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel (NIF) közösen készítteti el a megvalósíthatósági tanulmányt. A vezérigazgató hangsúlyozta: a fejlesztéssel lehet a klímaváltozás ellen fellépni, mivel

Budapesten és környékén a közlekedésből eredő szén-dioxid kibocsátás kétharmadát az autóforgalom adja

ennek fenntartható alternatívát a kötöttpályás közlekedés nyújthat, az agglomeráció tekintetében pedig ezen belül is kifejezetten a vasút fejlesztése lehet.

Ahhoz, hogy érdemben többen üljenek vonatra és csökkenjen az autós forgalom jelentősen több kapacitásra és jobb szolgáltatásra van szükség. Ezt segíti elő a projekt, mivel Budapesten a fejpályaudvarok és a környezetük, az oda vezető pályaszakaszok jelentik a legfőbb akadályt a vonatok sűrítése előtt és ebből az okből adódik a legtöbb késés is - írja posztjában Vitézy Dávid.

 

Akár hatszor több vonat használhatja a már meglevő vágányokat is a 19. század végi logika elhagyásával

Rámutat mág: az olyan fejpályaudvarok, mint a Nyugati az 1800-as évek végének logikája alapján készültek el és így határozottan nem a leghatékonyabb megoldást jelentik:

egy vágányon 6-szor annyi vonat tud közlekedni, ha az a sínpár nem a vonatok fordítására (=fejpályaudvar), hanem áthaladására szolgál (=körvasút, alagút).

 

A rozsdaövezeti fejlesztéseket is elősegíti az új stratégia

A BVS megvalósítása emellett azért is fontos mert a jövőben városrésznyi területek válhatnak alkalmassá közparkok, az új rozsdaövezeti adókedvezmények révén a budapesti lakáshiányon segíteni képes lakóterületi fejlesztések megvalósítására és akár közintézmények elhelyezésére.

A városfejlesztési szempontok különös hangsúllyal jelennek majd meg a BFK által koordinált és támogatott fejlesztésekben, összhangban a kormány rozsdaövezeti gazdaságfejlesztési akcióprogramjával, melynek első elemeit várhatóan hamarosan bejelentik, a korábban Fürjes Balázs államtitkár által vázolt idővonal szerint.

A Vitézy Dávid által most is hivatkozott korábbi Facebook-bejegyzése szerint pedig

  • a Déli pályaudvar,
  • a Nyugati pályaudvar környéki alulhasznosított vasúti területek,
  • valamint a Rákosrendező és más kisebb rozsdaövezetek

a főváros fejlesztésének aranytartalékát jelentik, amelyek felszabadítására éppen a korszerű vasút kisebb területigénye nyújt lehetőséget.

vasútfejlesztésHelyiBudapestKelenföldNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Nyugati pályaudvarbarnamezős beruházásokalagútBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)