2024.03.28, Csütörtök
Négysávos úttal vált gyorsabbá Debrecen megközelítése keleti irányból
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Négysávos úttal vált gyorsabbá Debrecen megközelítése keleti irányból

magyarepitok.hu

2020.08.25. 09:42

A Ke-Víz 21 és a Zemplénkő kivitelezésében valósult meg a 471-es főút 2x2 sávossá bővítése, amelynek köszönhetően Hajdúsámson irányából gyorsabban elérhető a megyeszékhely.

Hirdetés

A mai napon átadták a 471. számú főút Debrecen és Hajdúsámson közötti korszerűsített szakaszát, amely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. közös munkájával készült el több mint 7,4 milliárd forintból. 2018 decemberében adták át a 471-es Hajdúsámsont elkerülő, 8,6 kilométer hosszú szakaszát, amit szintén a Ke-Víz és a Zemplénkő épített.

A mintegy 4,6 km hosszú, 2x1 sávos útszakasz 2x2 sávosra bővítése mellett egy 5,9 kilométeres szervizút és egy 830 méter új kerékpárút is épült.

A szervizúton 3,3 kilométer hosszan kerékpárosnyomot is kialakítottak, így továbbra is biztosítva lesz a kerékpáros közlekedés a Debrecen és Hajdúsámson közötti szakaszon.

 

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A Kelence, a Szikigyakor, illetve a Sámsonkert utcáknál új jelzőlámpás szabályozású csomópontok és gyalogátkelőhelyek épültek, valamint az új csomópontoknál három buszmegállópár is létesült.

A fejlesztésnek köszönhetően Hajdúsámson és Nyíradony térségéből is biztonságosabbá és gyorsabbá válik Debrecen megközelítése autóval, kerékpárral és gyalogosan egyaránt.

A Mátészalkáig tartó 471-es főút 71,5 kilométeres szakaszán az autósok nyugodtabban és tempósabban haladhatnak a felújítás után.

 

A 471-es főút fejlesztésének térképe (NIF Zrt.)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az átadóünnepségen elmondta, hogy az elmúlt 10 évben 500 kilométernyi autópálya, illetve gyorsforgalmi út készült el az országban, és 6000 kilométernyi utat korszerűsítettek. Hozzátette azt is, hogy idén 214 útfelújítási projekt van folyamatban az országban, amely 642 kilométernyi útszakaszt érint, 2024-ig pedig ötezer milliárd forintot költenek közúti és vasúti fejlesztésekre.


Debrecen belterületén folytatódik a négysávosítás

A most átadott, kibővített útszakaszhoz kapcsolódó következő ütem kivitelezése Debrecen belterületén a Mátyás király utcáig tart majd, ami várhatóan 2022-re készül el. A 471-es főút bővítése a város belterületén belül közel 3 kilométernyi négysávosítást jelent.

Ehhez kapcsolódva a nagy torlódásokat okozó Sámsoni úti vasúti átjárónál aluljáró kialakítását tervezik.

---

Cikkünk hamarosan további képekkel és a megszólalók beszédeivel bővül!

Zemplénkő Kft.Ke-Víz 21 Zrt.HelyiútépítéskerékpárútútfelújításNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Debrecen471-esNyíradonyHajdúsámson