2024.04.26, Péntek
Bokrétaünnepséget tartottak az épülő svábhegyi református óvodánál
Illusztráció: pexels

Bokrétaünnepséget tartottak az épülő svábhegyi református óvodánál

mti

2020.10.18. 09:51

Bokrétaünnepséget tartottak az épülő svábhegyi református óvodánál pénteken Budapesten.

Hirdetés

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a XII. kerületben nagyon sok a gyerek és a nagycsalád. Ezért is öröm, hogy a Hegyvidéken is felépül az első református óvoda.

Hozzátette: az intézmény a kormány 30 milliárdos egyházi óvodaépítési programjának keretében épül.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), Hegyvidék polgármestere reményét fejezte ki, hogy a református óvoda "jó riválisa lesz" a szintén a kerületben, a Szent László plébánia kertjében épülő katolikus óvodának. Megjegyezte: polgármesterként "nincs jobb dolog", mint "hátradőlni és nézni", ahogy az egyházak egymással versengve óvodát építenek.

Felidézte: a kerület előző polgármestere, Mitnyan György (Fidesz-MKDSZ) adta kölcsön ötven évre azt a telket a református egyháznak, amelyen templomot építettek.

Majd Tarlós István főpolgármester adta el a templom mellett lévő munkásszállót és sótárolót a kormánynak, a kormány pedig "örömmel adta át" azokat az egyháznak, hogy óvodát építhessen a telken - közölte.

Ziszidisz Nikosz, a kivitelező cég ügyvezetője ismertette: az 1300 négyzetméter alapterületű óvoda öt csoport befogására lesz alkalmas, foglalkoztatószobák és tornaterem is lesz benne.

Hozzátette: az óvodának több mint hétezer négyzetméteres kertje lesz. Kitért arra is: a telken lévő munkásszállót és sóraktárt lebontották, de a mellettük lévő régi villát meghagyták, felújítják, és abban alakítják ki a nevelők helyiségeit. A régi és az új épületet híd köti majd össze.

Berta Zsolt, az egyházközség vezető lelkésze elmondta: az épület félköríves kialakítása mögött az a koncepció áll, hogy az óvoda legyen védett, ugyanakkor nyitott is a templom és az utca felé.

 "Szeretnénk mi is ilyenek lenni, egyszerre óvni a gyermekeinket", ugyanakkor nyitottak is maradni, hogy "azokat is elérhessük, akik esetleg majd a gyermekeiken keresztül kerülnek közelebb hozzánk és Jézus Krisztushoz" - mondta.

Az ünnepségen részt vevők - köztük Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára -, szalagot kötöttek a "bokrétára", az épület legmagasabb pontját jelző, konténerbe ültetett fára.

Az óvoda a tervek szerint jövő nyárra készül el.

Helyióvodasvábhegy